DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Jaunais zinātnes bāzes finansējuma modelis piedāvā būtiski palielināt rezultatīvo rādītāju nozīmi finansējuma piešķīrumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Balstoties uz 2022.gada 1.februārī Ministru kabinetā (MK) apstiprināto Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Zinātnes un augstākās izglītības finansējuma sasaiste ar zinātnisko institūciju starptautiskā novērtējuma rezultātiem", otrdien, 2022. gada 19. aprīlī, valdībā tika izskatīti un atbalstīti jauni MK noteikumi “Zinātniskās darbības bāzes finansējuma piešķiršanas kārtība”.

Noteikumi nosaka, kā turpmāk zinātniskajām institūcijām tiks piešķirts zinātniskās darbības bāzes finansējums, sasaistot piešķirto finansējumu ar zinātnisko institūciju rezultātiem un starptautisko izvērtējumu. Ieviestās pārmaiņas mazinās administratīvo slogu, veicinās lielāku caurspīdīgumu, palielinās piešķirtā finansējuma stabilitāti una prognozējamību, kā paaugstinās zinātnisko institūciju sniegumu.  Integrācija ar starptautiskā novērtējuma rezultātiem ir nodrošināta arī ar iekšējo un ārējo konsolidāciju un pārvaldības uzlabošanu, kur nozīmīga ir sasaiste ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu (ANM) Latvijai.

Apstiprinātais jaunais zinātnes bāzes finansējuma modelis piedāvā būtiski palielināt rezultatīvo rādītāju nozīmi finansējuma piešķīrumā. Tā aprēķins balstīsies uz zinātnisko institūciju:

  • darbiniekiem izmaksāto atalgojumu par zinātnisko darbību, radot priekšrocības zinātniekiem ar lielāku produktivitāti;
  • konkursa kārtībā iegūtajiem starptautiskajiem un nacionālajiem P&A projektiem, veicinot izcilību un starptautisko konkurētspēju;
  • īstenotajiem pētniecības līgumpētījumiem, kas veicinās Latvijas zinātnisko institūciju un industrijas sadarbību jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanā;
  • zinātniskās darbības rezultātiem, tajā skaitā izcila līmeņa zinātniskajām publikācijām;
  • jauno zinātnieku ataudzes nodrošināšanu;
  • augstiem starptautiskā novērtējuma rezultātiem;
  • nacionālas nozīmes zinātnisko infrastruktūru (no 2024.gada).

Apstiprinātais jaunais zinātnes bāzes finansējuma modelis veidots pēc diskusijām ar Latvijas Jauno zinātnieku apvienību, Latvijas Zinātņu akadēmiju un citām iesaistītajām pusēm, kā arī balstās 2022.gada 1.februārī apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā noteiktajos principos.

Saistībā ar snieguma lomas būtisku palielinājumu, jaunajos noteikumos visos rezultatīvajos rādītājos ir noteikta pāreja uz trīs gadu ciklu aprēķinos izmantoto rādītāju vērtībām, tādējādi nodrošinot lielāku piešķiramā zinātnes bāzes finansējuma stabilitāti un paredzamību, ļaujot pilnvērtīgi īstenot pētniecības stratēģiju vidējā termiņā.

Šie noteikumi tiks piemēroti, sākot ar 2022.gadu, attiecībā par papildus pieejamo zinātnes bāzes finansējumu 7,6 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to spēku zaudēs līdzšinējā kārtība, kādā tika aprēķināts un piešķirts zinātnes bāzes finansējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI