DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts policija ir pabeigusi izmeklēšanu lietā pret zvērinātu tiesu izpildītāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 31. martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 2. nodaļa nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu, inkriminējot zvērinātam tiesu izpildītājam noziedzīga nodarījuma izdarīšanu atbilstoši Krimināllikuma 319. panta trešajai daļai. Proti, par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, pildot zvērināta tiesu izpildītāja amata pienākumus, veicot nekustamā īpašuma nodokļa parāda piedziņu no parādnieka, visticamāk, tīši nepildot normatīvo aktu tiesību normu prasības, ar savām darbībām neizdarīja visus likumā noteiktos pasākumus. Tā rezultātā tika radītas smagas neatgriezeniskas sekas cietušajam – viņš zaudēja savu vērtīgāko nekustamo īpašumu, kura vērtība nav samērīga ar parāda summu.

2019. gada 31. janvārī tika uzsākts kriminālprocess, kas sākotnēji tika kvalificēts pēc Krimināllikuma XVIII nodaļas – par iespējamām pretlikumīgām darbībām ar nekustamo īpašumu un par 1975. gadā dzimuša zvērināta tiesu izpildītāja rīcību, veicot iesniedzējam piederošā nekustamā īpašuma izsoli, pārkāpjot normatīvajos aktos noteikto kārtību un liedzot personai, kā parādniekam, brīvprātīgi samaksāt parādu.

2022. gada 15. februārī kriminālprocesā izmeklējamajam nodarījumam tika noteikta kvalifikācija pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Būtiski uzsvērt, ka zvērinātais tiesu izpildītājs neizmantoja visus likumā paredzētos līdzekļus un metodes, lai ātri un kvalitatīvi pildītu Rīgas Domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes izdotos lēmumus izpildrīkojumus par 164,56 eiro piedziņu, par 1645,85 eiro piedziņu un par 448,85 eiro piedziņu no parādnieka.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots un iegūtie pierādījumi nostiprināti Kriminālprocesa likumā paredzētajā procesuālajā formā ziņas par to, ka zvērinātais tiesu izpildītājs neveica saprātīgas darbības, kuras viņam pēc likuma vai uzlikta uzdevuma bija jāizdara, nodarīja zaudējumus ne mazāk kā 65800 eiro lielā apmērā un izraisīja smagas neatgriezeniskas sekas cietušajam. Proti, cietušais neatgriezeniski zaudēja īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu. Valsts amatpersona, pildot zvērināta tiesu izpildītāja amata pienākumus,  pieļāva virkni pārkāpumu, tostarp vērsa parāda piedziņu uz parādniekam piederošo pašu dārgāko, vienu no trīs piederošajiem nekustamiem īpašumiem, kura vērtība nav samērīga ar kopējā parāda vērtību, neizsludinot mazāk vērtīgākā parādniekam piederošā nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanu izsolē.

Kriminālprocesa ietvaros mantisko jautājumu risināšanai tika uzlikts arests aizdomās turētā (zvērināta tiesu izpildītāja) mantai – SIA kapitāldaļām 65 800 eiro vērtībā.

Par šī nozieguma izdarīšanu Krimināllikumā ir paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI