DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod divas pastmarkas Eiropas vienotajā sērijā, kas šogad vēsta par stāstiem un mītiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Eiropas valstu vienotā pastmarku sērija 2022.gadā veltīta stāstu un mītu tēmai. 2022.gada 8.aprīlī Latvijas Pasts šajā sērijā plāno izdot divas jaunas pastmarkas, uz tām attēlojot latviešu mitoloģijā bieži pieminēto Debesu Tēvu jeb Dievu, kā arī ainu ar zalkšu barošanu. Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2022.gada 8.aprīlī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Pastmarka ar nominālvērtību € 1,77 atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 12.grupā. Savukārt pastmarka ar nominālvērtību € 1,98 atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 14.grupā. Katras pastmarkas atsevišķā tirāža veido 50 000 eksemplāru. 

Līdz ar pastmarkām izdotas arī divas speciālas aploksnes – katra 800 eksemplāros. Pastmarku un aplokšņu autors ir mākslinieks Edgars Folks, kurš uz filatēlijas izdevumiem attēlojis mītu tēlus no Pētera Šmita (1869–1938) grāmatas Latviešu mītoloģija. Uz vienas no pastmarkām redzams Debesu Tēvs jeb Dievs jājam baltā zirgā, savukārt uz otras pastmarkas attēlota aina, kur Debesu Tēvs baro zalkšus.

Latviešu tautas folklorā par Debesu Tēvu atrodami daudz un dažādi stāsti – tautasdziesmās minēts, ka viņam ir plats mētelis, nēsā jostu ar zobenu, baltus svārkus un spieķi, bet citviet viņš ir minēts arī kā mazs vīriņš. Parasti viņš jāj uz zirga, bet nereti arī brauc kamanās un ratos, savukārt viņa zirgi mēdz parādīties arī citādos veidos – kā melni suņi, melni kraukļi un melni vērši ar baltiem ragiem.

Zalkšu barošana jeb čūsku cienīšana mitoloģijā ir sastopama daudzām tautām no senseniem laikiem – tradīcijās minēts, ka dvēseles parādās čūsku veidā. Senāk daži mitologi domāja, ka čūsku kults ir cēlies no dvēseļu kulta, taču latviešu mitoloģijā zalkšiem nav sakara ne ar veļiem, ne dvēselēm. Visas dievības pēc veciem māņiem varējušas darīt cilvēkam labu un ļaunu, tādēļ tikušas dažādos veidos darītas labvēlīgas. Fakts ir tikai tas, ka zalkšus senie latvieši turējuši par govju sargiem un ka pati Piena māte dažreiz parādījusies zalkša, varbūt arī cielaviņas veidā.

Pastmarkas un aploksni Eiropa – stāsti un mīti iespējams aplūkot te.

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība, un šīs sērijas pastmarkas ar visai Eiropai vienotu tēmu un logotipu tiek izdotas jau kopš 1994.gada. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas veltītas ornitoloģijai, literatūrai, dabas objektiem, ceļojumiem, pasta transportam, senajām rotaļlietām, dabai draudzīgam dzīvesveidam, pilīm un dzelzceļam, senajiem pasta ceļiem. Visas sērijā Eiropa Latvijā izdotās pastmarkas apskatāmas šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 22.aprīlī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI