DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Visās Siguldas novada vidusskolās no 1. septembra tiks īstenota “Valsts aizsardzības mācība”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Lai gan Valsts izglītības satura centrs “Valsts aizsardzības mācību” kā obligāto mācību programmas priekšmetu skolās plāno iekļaut tikai 2024. gadā, Siguldas novada pašvaldības domes vadība sadarbībā ar vidusskolu direktoriem vienojusies, ka šādas mācības Siguldas novada vidusskolēniem tiks uzsāktas visās 10. klasēs jau šā gada 1. septembrī, kļūstot par pirmo novadu Latvijā, kurā “Valsts aizsardzības mācība” kā obligātā mācību programma tiks īstenota visās novada vidusskolās.

“Nav pareizāka un atbilstošāka brīža, lai “Valsts aizsardzības mācību” Siguldas novadā un Latvijā kopumā uzsāktu apgūt jau 1. septembrī. Kamēr valstī pietrūkst vienota politiskā griba uzsākt šo mācību programmu nekavējoties, mēs esam pieņēmuši lēmumu pielāgot mācību procesu “Valsts aizsardzības mācības” kursa ieviešanai visās Siguldas novada vidusskolās. Tādējādi mūsu jaunieši būs zinoši valsts aizsardzībā, mediju pratībā, kas tieši šobrīd ir ļoti būtiska Ukrainas kara apstākļos, un spēs par sevi parūpēties krīzes situācijās,” skaidro Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Kamēr valstiski jau kopš 2014. gada pēc Krimas aneksijas tiek diskutēts par “Valsts aizsardzības mācības” iekļaušanu izglītības saturā, kā arī finansējuma apjoms šādai programmai vēl joprojām ir nepietiekams, Uģis Mitrevics uzsaka, ka nevajadzētu kavēt šīs mācības integrēšanu vidusskolas saturā, liedzot bērniem iespēju “Valsts aizsardzības mācību” apgūt jau šobrīd. Viņš uzsver: ja nekavējoties tiktu pieņemts politisks lēmums, ka tā ir mūsu prioritāte, “Valsts aizsardzības mācību” visā Latvijā varētu ieviest jau nākamgad.

Siguldas novada pašvaldības vadība rīkojas proaktīvi, tāpēc 4. aprīlī norisinājās tikšanās ar vispārējo izglītības iestāžu direktoriem un Jaunsardzes centra vadību, lai pārrunātu programmas saturu un tās īstenošanu Siguldas novada skolās jau no šā gada 1. septembra.

Jauniešiem šī mācību kursa laikā būs iespēja apgūt gan teorētiskās zināšanas, gan arī praktiskās nodarbības vienu reizi mēnesī 8 stundu garumā, ko katra skola noteiks pati. Papildu tam vasarā varēs piedalīties arī dienas nometnē 11 dienu garumā pa astoņām stundām, kas plānota kā padziļināta valsts aizsardzības prasmju apgūšana un prakse komandas vadīšanā un līderībā, kā arī “tīklošanās” reģionālā un nacionālā līmenī.

Mācību programmā “Valsts aizsardzības mācība” visa gada garumā tiks iekļauti elementi no civilās aizsardzības, kritiskās domāšanas un medijpratības, kā arī tiks aplūkotas tēmas par valstiskumu un pilsonisko līdzdalību. Būs kursi par publisko runu un sarunu vešanas prasmēm, tāpat arī jaunieši mācību kursa laikā atsvaidzinās zināšanas par Latvijas vēsturi. Praktiskās mācībās būs iespēja apgūt militāro topogrāfiju un orientēšanos, aplūkot dažādus ieročus, kā arī apgūt izdzīvošanas prasmes un trenēties fiziskās aktivitātēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI