DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrijas pārstāvji piedalīsies ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 4. martā, Briselē notiks Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksme, kurā Latviju pārstāvēs Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga un valsts sekretārs Mihails Papsujevičs. Sanāksmes tieslietu dienā Francijas prezidentūras vadībā plānots diskutēt par Krievijas iebrukumu Ukrainā un turpmāko tiesisko sadarbību, advokātu profesijas statusu ES, kā arī par naida runas pieaugumu internetā.

Sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, ES tieslietu ministri plāno pārrunāt aktuālo situāciju Ukrainas teritorijā, kā arī diskutēt par demokrātijas vērtību un suverenitātes aizsardzību Ukrainā. Tieslietu ministrijas vārdā, parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga nosoda Krievijas un šobrīd arī Baltkrievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā: “Iespējams, ka katra latvieša asinīs ir arī ukraiņu, krievu un baltkrievu asinis. Mums cilvēkiem ir vienas asinis - un tās ir sarkanas. Mēs visi esam cilvēki! Angļu valodā vārdam asinis nav daudzskaitļa, savukārt latviešu valodā vārdu asinis lieto daudzskaitlī. Tas nozīmē, ka mums visiem ir vienas asinis. Ukraiņu asinis ir mūsu asinis”. Tāpēc kopīgiem spēkiem mums jānodrošina cilvēka pamata tiesību aizsardzība gan Eiropas Savienībā, gan Ukrainā”, - uzsver I.Kronberga.

Tieslietu ministrijas nostāju pastiprina Tieslietu ministrijas valsts sekretārs M.Papsujevičš: “Laikā, kad Ukrainas tauta cīnās par savas valsts neatkarību un demokrātiskām vērtībām, tā vienlaikus cīnās arī par visas Eiropas Savienības brīvību un drošību. ES dalībvalstīm šobrīd jābūt vienotām un jāstiprina Ukrainas suverenitāte un iedzīvotāju drošība”.

Vienlaikus sanāksmes ietvaros Francijas prezidentūra plāno rosināt diskusiju par vienotu noteikumu kopuma izstrādes nepieciešamību advokātu profesijai un par izaicinājumiem, ar kuriem advokāti saskaras savā profesionālajā darbībā.

Šī vienotā regulējuma trūkums nodrošina elastību tiesu praksei, bet neļauj atsaukties uz kopīgiem standartiem gadījumos, kad advokātu neatkarība kopumā vai atsevišķi tiek apdraudēta vai apstrīdēta.

Sanāksmes ietvaros ministri diskutēs arī par naida runu un naida noziegumu iekļaušanu ES līmenī definēto noziegumu sarakstā. Dažādu naida runas formu izpratne starp dalībvalstīm joprojām būtiski atšķiras – gan definējot noziedzīgos nodarījumus, gan nosakot sodus. Šāda situācija neveicina vienotu tiesību aizsardzības standartu nodrošināšanu un likumpārkāpumu novēršanu, kā arī atbalsta sniegšanu noziegumos cietušajiem.

Plašāka informācija par ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes 2022. gada 4. marta sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI