DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu ziemas sesijā sekmīgi nokārtojuši 32 % studējošo

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu ziemas sesijā sekmīgi nokārtojuši 32% no studējošajiem – līdzīgi kā pērn, kad pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu sekmīgi nokārtoja 33% studējošo. Studenti, kuri sekmīgi nokārtojuši eksāmenu, ir Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes studenti. 

Sekmīgu vērtējumu ieguvušo studentu vidū ir gan studenti, kas eksāmenu kārtoja atkārtoti, jo vasaras sesijā nebija izdevies nokārtot kādu no eksāmena sastāvdaļām, gan studenti, kas eksāmenu kārtoja pirmo reizi.

Eksāmenu kopumā kārtoja 72 studenti. Eksāmenu atkārtoti kārtoja 52 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu un līdz ar to jurista profesionālo kvalifikāciju ieguvuši 40%. Savukārt pirmo reizi eksāmenu kārtoja 20 studenti un no šiem studentiem sekmīgu vērtējumu ieguvuši vien 10% studentu. Tādējādi kopumā, kopš valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas, eksāmenu nokārtojuši jau 73% no Latvijā īstenoto tiesību zinātņu profesionālo maģistra studiju programmu studentiem.

2022. gada ziemas eksāmenā 38% no studējošajiem nav nokārtojuši eksāmenu tikai divās no tiesību jomām. Šiem studentiem nākamajā semestrī ir tiesības kārtot eksāmenu tikai tajās tiesību jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums. Savukārt 30% no studentiem eksāmens būs jāpārkārto ilnībā.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele: “Šajā eksāmenā studenti no dažādām augstskolām demonstrēja labas zināšanas dažādās tiesību jomās arī tad, ja kādā no jomām neizdevās sasniegt sekmīgu rezultātu. Atsevišķu studentu darbus varēja vērtēt ar lielu gandarījumu, redzot gan studenta, gan pasniedzēja ieguldītā darba rezultātu. Šajā sesijā komisija sniedza orientācijas materiālus īpaši savlaicīgi, jo tā varēja balstīties uzkrātajā pieredzē. Vienlaicīgi priekšā stāv milzīgs darbs gan augstskolām, gan Tieslietu ministrijai, lai nostabilizētu eksāmena organizācijas modeli un nodrošinātu jurista profesionālās kvalifikācijas programmu vienoto saturu, kas atbilst Eiropas juridiskās domas labākajiem piemēriem.”

Eksāmenā piedalījās studenti no piecām augstskolām – Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Biznesa augstskolas "Turība", Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens norisināsies 2022. gada vasarā.

Papildu informācija:

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI