DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Zemgales pašvaldības sniedz atbalstu izglītības un tūrisma aktivitātēm reģionā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemgales Attīstības padome (ZAP) ikmēneša sēdē, kas aizvien notika attālināti un kurā nebija pārstāvēts Dobeles un Jelgavas novads, nolēma atbalstīt Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursa – konferences norisi Jelgavā un tūrisma mārketinga akcijas “Zemgale aicina” norisi visa gada garumā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) sākusies gadskārtējam Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursam iesniegto darbu vērtēšana, kurā iesaistīti augstskolas 27 mācībspēki un zinātnieki. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, saprotamu iemeslu dēļ iesniegto darbu skaits ir ievērojami mazāks – vien 71 darbs no Jelgavas, Aizkraukles, Aknīstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Elejas, Neretas, Salas, Vircavas, Viesītes un vēl citām vidusskolām un ģimnāzijām. Visvairāk darbu izstrādāts sociālo un dabas zinātņu jomā -  katrā pa 22 darbiem, humanitāro un mākslas zinātņu jomā – katrā pa 10 darbiem. Darbu vērtēšana noslēgsies 25. februārī, bet konference un laureātu godināšana tiešsaistē iecerēta 4. martā, kad paziņos to censoņu vārdus, kuri būs tiesīgi reģionu pārstāvēt valsts mēroga konkursā. Turklāt reģionālajā konkursā katras nozares labāko pētījumu autori un viņu pedagogi par ieguldīto darbu saņems Zemgales pašvaldību naudas balvu 50 eiro apmērā. Savukārt Lauksaimniecības universitāte atsevišķu, nozīmīgāko pētījumu autoriem ļaus ārpus konkursa kļūt par studentiem kādā no izvēlētajām studiju programmām.

Pieaugošo izmaksu, kā arī citu pragmātisku apsvērumu dēļ, Zemgales Plānošanas reģions neplāno piedalīties tradicionālajā izstādē – gadatirgū “Balttour 2022”, bet tā vietā ZAP nolēmusi atbalstīt mārketinga aktivitātes “Zemgale aicina”, kas vērstas uz tūrisma pakalpojumu dažādošanu, uzlabošanu un popularizēšanu visa gada garumā. Tas tāpēc, ka tūrisma nozare Covid-19 pandēmijas ietekmē ir viena no visvairāk traumētajām nozarēm, kuras atlabšana galvenokārt būs saistīta ar iekšzemes ceļotāju pieprasījuma palielināšanos, dažādu vēlmju piepildījumu. Pērn zemgalieši jau īstenoja līdzīgu akciju “Nākamā pietura Zemgale” un katras nedēļas nogalē Latvijas un kaimiņvalsts Lietuvas pierobežas iedzīvotājus aicināja ciemoties pie konkrētiem uzņēmējiem Zemgalē un Sēlijā, apmeklēt konkrētus pasākumus, kas bieži vien pārklājās, neļaujot sasniegt cerēto efektu. Tagad tūristiem no Rīgas un kaimiņu reģioniem visos piecos tūrisma sadarbības puduros ar spilgtām publikācijām iecienītākajos žurnālos, radiostacijās un sociālo tīklu lapās piecos tematiskos ciklos iecerēts stāstīt par Zemgales un Sēlijas ainavai piemītošo skaistumu, par kultūrvēsturiskā mantojuma vērtībām pilīs, muižās un viensētās, par  izcilu valstsvīru un radošu personību dzīves un darba gaitām reģiona mazpilsētās un lauku ciematos. Vasaras sākumā, piemēram, izskanēs mudinājums - “Dodies dabā!“ – leģendām apvītās dabas takās, ēnainos parkos, upes līču ziedošās pļavās un izcilos, ziediem piebērtos ābeļdārzos. Nākamajos mēnešos ievērību raisīs cits aicinājums – “Esi aktīvs Zemgalē!”- piedalies velo pārgājienos, baudi aktīvu atpūtu uz un pie ūdens, pievērsies laivošanai Daugavas un Lielupes upju baseinā, novērtē izjādes prieku zirga mugurā. Vasaras turpinājumā Zemgalē un Sēlijā ceļotājus gaidīs plašas iespējas baudīt lauku labumus, piedalīšanās augļu un ogu novākšanas darbos, Pļaujas un Ābolu svētkos, iekļaušanās Mājas kafejnīcu dienu norisēs, bet vēl vēlāk, gada izskaņā reģiona uzņēmēji plānoto gala mērķi iedrošinās sasniegt ar vārdiem – “Svini svētkus Zemgalē!”. Akcijā “Zemgale aicina”, kuras norisei pašvaldības piešķīrušas dotāciju aptuveni 20 000 eiro apmērā, savu ieguldījumu sniegs arī paši uzņēmēji, tūrisma informācijas un pakalpojumu sniedzēji un gidi, kā arī atsaucīgi un laipni ceļā sastaptie vietējie iedzīvotāji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI