DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Grozījumi “Autopārvadājumu likumā” harmonizē nacionālo regulējumu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 25. janvārī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas izstrādātos grozījumus “Autopārvadājumu likumā”, kuru mērķis ir nodrošināt nacionālā tiesiskā regulējuma atbilstību Eiropas Savienībā (ES) noteiktajam regulējumam saistībā ar Mobilitātes pakotni. Tāpat regulējumā noteiktas pašvaldību tiesības organizēt pasažieru pārvadājumus pēc pieprasījuma, kā arī noteikti stingrāki nosacījumi pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru Starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā.

Grozījumi “Autopārvadājumu likumā” nodrošinās nacionālā regulējuma atbilstību vienotajām prasībām autopārvadājumu jomā, kas noteiktas Mobilitātes pakotnē. Normatīvajā regulējumā definēts transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanas jēdziens, kā arī noteikti citā ES valstī reģistrēta pārvadātāja pienākumi, nosūtot veikt pārvadājumu Latvijā. Tāpat noteikti Latvijā reģistrēta pārvadātāja pienākumi, nosūtot transportlīdzekļa vadītāju veikt pārvadājumu citā ES dalībvalstī, izmantojot Iekšējā tirgus informācijas sistēmu.

Regulējums nosaka, kāda informācija ir jānorāda transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanas deklarācijā, kā arī vadītāja, kurš nosūtīts veikt pārvadājumu Latvijā, pienākumi. Tāpat, harmonizējot nacionālos normatīvos aktus ar ES regulējumu, noteikts, ka kravas komercpārvadājumu veikšanai Latvijas teritorijā licences kartīte ir nepieciešama N kategorijas transportlīdzeklim vai tā sastāvam, kura pilna masa, ieskaitot piekabi vai puspiekabi, pārsniedz 2,5 tonnas.

Grozījumi likumā nosaka pašvaldību tiesības organizēt pasažieru pārvadājumus pēc pieprasījuma, lai nodrošinātu iedzīvotāju nokļūšanu līdz maršrutu apkalpes vietām vai novada centram normālajā (vispārpieņemtajā) darba laikā, ja nokļūšanai pieprasītajā galamērķī nav pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi. Pašvaldības pašas varēs veikt pasažieru pārvadājumus vai organizēt pakalpojuma pasūtījumu, slēdzot pakalpojumu līgumu.

Lai novērstu komersantu, kuru darbība neatbilst “Autopārvadājumu likumā” noteiktajiem kritērijiem, Starptautiskās lidostas “Rīga” (lidosta) teritorijā būs aizliegta darbība autovadītājiem, kas paši vai ar citu personu starpniecību piedāvā (aģitē) pakalpojumu braucienam no lidostas, ja tā autotransporta līdzeklim, kas atrodas lidostas teritorijā, nav speciālā licences kartīte. Aizliegums attiecas uz taksometru pakalpojumu sniegšanai paredzēto lidostas teritoriju, termināļa ēku (tostarp termināļa ieejām) un jebkuru citu būvi, kas atrodas lidostas teritorijā. Vienlaikus pasažieriem būs iespēja izsaukt sev vēlamo pakalpojuma sniedzēju, izmantojot elektronisko sakaru līdzekļus.

Tāpat jaunajā tiesiskajā regulējumā ir noteiktas izmaiņas autopārvadātāju profesionālās darbības veikšanas nosacījumos, papildināts regulējums par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu, veicot starptautiskos autopārvadājumus, kā arī precizēts regulējums par pasažieru pārvadājumu ar autobusiem licencēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI