DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Vilku medības šajā sezonā turpmāk atļautas tikai ar ikreizēju pieteikšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz 2022. gada 10. janvāri Valsts meža dienests saņēmis informāciju par 270 vilku nomedīšanu. Līdz ar to vilku medības šajā sezonā turpmāk atļautas tikai ar ikreizēju pieteikšanu, saskaņojot tās ar attiecīgās Valsts meža dienesta virsmežniecības inženieri medību jautājumos.

2021./2022. gada medību sezonā Valsts meža dienests (VMD) noteicis pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu 280 dzīvnieku apmērā. Saskaņā ar VMD rīkojumu no brīža, kad līdz pieļaujamā vilku nomedīšanas apjoma izpildei atlikuši 10 dzīvnieki, vilku medības atļautas tikai ar ikreizēju pieteikšanu, saskaņojot tās ar attiecīgās VMD virsmežniecības inženieri medību jautājumos. Tas nepieciešams, lai pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms netiktu pārsniegts.

VMD atgādina, ka medniekam vilka nomedīšanas vietā jānofotografē vilka zobi tā, lai fotoattēla failā fiksētos nomedīšanas datums un nomedīšanas vietas GPS koordinātes. Šim nolūkam labi der “NoteCam” vai cita viedierīces aplikācija, kas parāda datumu un GPS koordinātes uzņemtajā attēlā. Nākamās darba dienas laikā uz e-pasta adresi medibas@vmd.gov.lv jānosūta: 1) uzņemtais vilka zobu fotoattēls; 2) informācija par nomedītā vilka dzimumu un vecumu (jaunāks par gadu, jauns, vidēja vecuma, vecs); 3) nomedītāja mednieka apliecības numurs (vēlams arī vārds, uzvārds un telefona numurs).

Šosezon uz 10.01.2022. visvairāk vilku ticis nomedīts Austrumlatgales virsmežniecībā (53 dzīvnieki), kam seko Ziemeļkurzemes virsmežniecība ar 45 nomedītiem vilkiem un Zemgales virsmežniecība ar 37 nomedītiem vilkiem. Vismazāk vilku (5 dzīvnieki) nomedīts Rīgas reģionālajā virsmežniecībā.

Latvijā pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms tiek noteikts katru gadu. Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos, vienlaikus saglabājot labvēlīgu vilku populācijas stāvokli.

Medību sezonā tiek noteikts tāds pieļaujamais nomedījamo vilku apjoms, kas neapdraud šo dzīvnieku populācijas atjaunošanos un vienlaicīgi dod iespēju medniekiem mazināt zaudējumu risku, ko plēsēju koncentrācija un to uzvedības pārmaiņas rada lauksaimniecībai.

Medību noteikumi nosaka, ka vilkus medību sezonas laikā drīkst medīt no 15. jūlija līdz noteiktā nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31. martu. Iepriekšējā gadā vilku medību sezona noslēdzās 15. martā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI