DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2021
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Pandēmijas otrajā gadā ALTUM atbalsta instrumenti visbiežāk izmantoti izaugsmei un attīstībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pandēmijas otrajā gadā ALTUM atbalsta instrumentus uzņēmēji vairāk izmantojuši izaugsmei un attīstībai: saglabājas uzņēmēju interese par energoefektivitātes risinājumiem, uzņēmumi reģionos aktīvāk izmantojuši Mazo aizdevumu programmu lauku teritorijās, kur darījumu apjoms turpat dubultojies; kā arī vairāki lielie Latvijas uzņēmumi izmantojuši pandēmijas laikā radīto Kapitāla fondu atbalstu darbības izvēršanai ārvalstīs un Latvijā. Arī biznesa uzsācēju aktivitāte pandēmijas laikā ir bijusi stabila. ALTUM atbalsta instrumenti tiek aktīvi izmantoti arī iedzīvotāju vidū, ģimenēm piesakoties atbalstam mājokļa iegādei.

ALTUM kopumā

Šā gada 9 mēnešos ALTUM portfeļa pieaugumu nodrošināja programmas, kas nav saistītas ar Covid-19 seku pārvarēšanu. Tas liecina, ka uzņēmēji izmanto straujo atgūšanos tautsaimniecībā un aktīvi investē vai papildina apgrozāmos līdzekļus. Lielāko portfeļa pieaugumu nodrošināja ALTUM darbība lauksaimniecības zemes iegādes kreditēšanā un MVU izaugsmes aizdevumu programmā, augstais pieprasījums pēc mājokļu garantijām ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, kā arī Kapitāla fonda paveiktais un Zemes fonda stabilā izaugsme. Savukārt septembrī ALTUM kā pirmais uzņēmums no Latvijas ar zaļajām obligācijām pievienojās Nasdaq Sustainable Bond Network, savukārt oktobrī tika uzsākta trešā obligāciju emisiju programma.

Tāpat ALTUM šogad uzsāka Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma (RRF) programmu izstrādi klimata pārmaiņas mazinošiem projektiem MVU un daudzdzīvokļu ēku segmentos, kas nodrošinās plašāku zaļā finansējuma pieejamību Latvijā.

ALTUM programmas uzņēmumiem

Uzņēmējiem arvien lielāka interese dzīvot un strādāt ekonomiskāk, taču pietrūkst zināšanas par iespējām

Lai arī daudzi ALTUM klienti jau ir pierādījuši, ka energoefektīvi risinājumi palīdz ietaupīt un kļūt konkurētspējīgākiem, energoefektivitātes projektu ieviešanas potenciāls uzņēmumos joprojām ir ļoti liels.  

Aktivizējušās ir pašvaldības, realizējot "apgaismojuma kā ārpakalpojuma" projektus, kas ir īpaši būtiski pie pieaugošajām enerģijas cenām. Piemēram, Jēkabpilī šogad pabeigts lielākais ielu apgaismojuma modernizācijas projekts Baltijā. Uzlabojot vietējās pārvaldes efektivitāti, reģionu pilsētām tas palīdz cīnīties arī ar darbaspēka trūkumu. Viens no labākajiem piemēriem zaļo tehnoloģiju izmantošanā atrodams Alūksnē, kas turpina izstrādāt gudras enerģijas pārvaldības un rīcības plānu efektīvākai saimniekošanai. Par zaļu saimniekošanu domā arī mazās pašvaldības, piemēram, jauni apkures katli uzstādīti Alojā, Skrīveros, Dvietā un Birzgalē.  

Daļa no pašvaldību un uzņēmumu energoefektivitātes projektiem tiek realizēti ar ESKO investīciju modeli, kura attīstību Latvijā galvenokārt veicinājis ALTUM piesaistītais “zaļo” obligāciju finansējums. 

Pandēmijas laikā arī lielie uzņēmumi izmantojuši atbalstu darbības paplašināšanai

ALTUM Kapitāla fonda atbalstu izmantojuši jau pieci lielie uzņēmumi: Primekss, iCotton, Mogotel Development Holding, OC Vision un ELKO Grupa par kopējo summu 33 miljoni eiro. Jāatzīmē, ka  Kapitāla fonds šogad kļuva par vienu no investoriem ELKO Grupa obligāciju emisijā, tādējādi veicinot arī citu uzņēmumu interesi par iziešanu biržā, labāku Latvijas uzņēmumu pārvaldību un kapitāla tirgus attīstību.

Šā gada beigās ir paplašināts Kapitāla investīciju tvērums, samazinot uzņēmumu atbilstības latiņu no 250 līdz 150 darbiniekiem kā arī pagarinot finansējuma pieejamības termiņu līdz 2022.gada 30. jūnijam.  Kapitāla fonds turpina sarunas ar vairāk nekā 20 lielajiem uzņēmumiem par nākamajiem darījumiem, lai palīdzētu mūsu flagmaņiem kļūt vēl spēcīgākiem un stiprināt valsts ekonomikas asinsriti. Kapitāla fonda ietvaros vēl vairāk kā 60 miljoni eiro ir pieejami Latvijas vadošo uzņēmumu investīciju projektiem.

Pieaugot eksporta riskiem pandēmijas laikā, uzņēmumi ir kļuvuši zinošāki

Eksportētāju interese par iespēju pasargāt savu biznesu pret ārvalstu pircēja nemaksāšanu un maksātnespējas riskiem vīrusa krīzes lakā ir pieaugusi trīs līdz piecas reizes, īpaši attīstītajās valstīs. Kopumā pandēmijas laiks eksporta attīstībai bijis labvēlīgs – vairākiem uzņēmējiem pandēmijas laiku ir izdevies izmantot kā iespēju iziet jaunos eksporta tirgos vai kāpināt apjomus esošajos.

Pāris piemēri – “Limbažu piens”, izmantojot ALTUM eksporta kredīta garantiju, atjaunoja  uzņēmuma faktoringa limitu, tādējādi nodrošinot stabilu naudas plūsmu pēc tam, kad to lielākais noieta tirgus – Itālija – piedzīvoja Covid-19 vīrusa uzliesmojumu. Arī uzņēmums “ELKO Grupa” apdrošina lielāko daļu savu debitoru. Tādējādi pēc tam, kad kāds “ELKO Grupas” klients Gruzijā neapmaksāja rēķinu, jo bija nonācis finansiālās grūtībās, uzņēmums spēja ar situāciju tikt galā. Savukārt Cido grupai pandēmijas laiku izdevies kompensēt ar eksporta attīstību, ALTUM eksporta garantijas sniegtā drošības sajūta palīdzēja veicināt un audzēt pārdošanas apjomus eksporta tirgos. 

Pandēmijas laikā izsniegtais finansējuma apjoms biznesa uzsācējiem stabils, kāpusi biznesa pieteikumu kvalitāte

Aktīvi noris finansējuma piešķiršana biznesa uzsākšanai, visaktīvākā interese novērota gada pirmajā pusē, kad par 43 % pieauga izsniegtais finansējums biznesa uzsācējiem, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pirms pandēmijas.

Finansējuma pieprasījuma kāpumam varētu būt dažādi iemesli. Pirmkārt, ALTUM šogad finansējis vairākus biznesa uzsācējus, kas uzsākuši uzņēmējdarbību pēc darba zaudēšanas. Otrkārt, tradicionāli biznesa uzsākšanu finansēt palīdz ģimene un draugi, bet šī finansējuma avoti krīzes laikā, iespējams, mazinājušies. Treškārt, tieši pandēmijas laiks daudziem ir bijis pamudinājums realizēt sen lolotu biznesa ideju.

Uzlabojusies arī iesniegto biznesa plānu kvalitāte. Interesants fakts, ka šogad ALTUM piešķīra vairāk nekā 400 000 eiro finansējumu jauno uzņēmēju atbalstam, kas startēja Kuldīgas novada LEADER projektu konkursā, un finansējumu saņēma visi pieteiktie projekti, kas ir līdz šim nebijis notikums.   

Šī gada otrajā pusē biznesa uzsācēju aktivitātē gan novērots neliels kritums, jo, iespējams, sāk iestāties pesimisms saistībā uz ātru Covid-19 apkarošanu.

Lauksaimniecības zemes pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, cenas joprojām augstas

Lauksaimniecības zemes tirgus ir ļoti aktīvs, pieprasījums pēc zemes joprojām pārsniedz piedāvājumu. Tomēr pēdējo divu gadu laikā arī piedāvājums ir audzis, galvenokārt divu iemeslu dēļ – 1) Covid laikā, iespējams, mazinājušies finanšu līdzekļi, kas pamudinājuši pārdot NĪ un 2) augot tirgus cenai, pieaug arī motivācija zemi pārdot. Visbiežāk lauksaimnieki ar ALTUM finansējumu izpērk iepriekš nomātu zemi.  Zemes cenas, lai arī ar mazāku pieauguma tendenci, turpina palielināties, vietām sasniedzot pat rekordaugstas summas. Interesi un nepieciešamību pēc zemes gan tas nav mazinājis – darījumu apjoms ir kāpis par 41 %, kas ir laba ziņa, jo pie pieaugošām cenām, lauksaimniekam saimniekot ir izdevīgāk sev piederošā zemē.   

ALTUM finansējums ar garāku atmaksās termiņu (30 gadi) un mazu paša līdzdalību nereti ir vienīgā iespēja attīstīt saimniecību jaunajiem un mazajiem lauksaimniekiem, kā arī pašnodarbinātām personām.

ALTUM lauksaimniecības zemes iegādes programmā darījumu apjoms kāpis par aptuveni 40 %.

Mazie uzņēmumi reģionos ir aktīvi, arvien biežāk investē attīstībā 

Kopš pandēmijas sākuma Mazo aizdevumu programmā lauku teritorijās darījumu apjoms gandrīz dubultojies. Aktivitāti veicina sadarbība ar LAD (līdzfinansējums) un LLKC (palīdz lauksaimniekiem sagatavot aizdevuma pieteikumu). Ar LLKC palīdzību sagatavoto pieteikumu skaits kopš 2020. gada marta sasniedzis aptuveni 160 ar kopējo darījumu summu ap 7 miljoniem eiro.

Mazajiem un jaunajiem uzņēmējiem ir grūtāk saņemt finansējumu bankās, tāpēc ALTUM programma teicami aizpilda šo vajadzību nišu, atbalstot visa veida darbošanos vai uzņēmējdarbības uzsākšanu laukos – ne tikai lauksaimniecību.

ALTUM atbalsta ekonomisko apriti kultūras nozarē

Programmā mākslas, izklaides un atpūtas pasākumu organizēšanai atbalstīta pirmo 18 kultūras pasākumu norise, kas bez valsts atbalsta būtu apgrūtināta. Vairums pieteikto projektu ir dažādi koncerti un izrādes. Aizdevumos piešķirts viens miljons eiro, bet grantos – 698 tūkstoši eiro. Vidējais piešķirtā aizdevuma un granta apjoms vienam pasākuma rīkotājam ir 150 tūkstoši eiro. Izvērtēšanas procesā ir vēl astoņi projekti par kopējo summu 1,1 miljoni eiro, savukārt finansējuma piešķiršana līdz šim atteikta deviņiem pasākumu rīkotājiem. Atteikumu iemesli ir pieteicēja maksātspējas un ekonomiskās dzīvotspējas problēmas vai neatbilstība Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem nozares vai apgrozījuma kritērijiem.

Atbalstīto projektu vidū ir tādi pasākumi kā grupas “Instrumenti” koncerti “Skaisti savāds”, baleta “Riekstkodis” viesizrādes, grupas “Eolika” koncerttūre, Baibas Sipenieces–Gavares stāvizrādes “Vienreiz jau var”, mūzikas festivāls “Var! Būt!”, izrāde “Tagadne. Time present”, Rimi Rīgas maratons, koncerts “ansis”, grupas “Astro’n’out” koncerts un citi.

Altum finansēšanas eksperti rūpīgi vērtē uzņēmumu dzīvotspējas kritērijus un rūpējas, lai valsts līdzekļi, kas paredzēti šai programmai, sasniedz mērķi un aizdotais finansējums plānotajā laikā tiek atmaksāts. Līdz šim izvērtētie projekti liecina, ka vairums projektu pieteicēju atbilst visiem kritērijiem. Pieteikums programmā ALTUM turpinās pieņemt arī 2022.gadā.

Latvijas zemes fonds turpina sabalansētu izaugsmi, jauni attīstības plāni 2022. gadam

Zemes Fonda portfeļa kopējais apjoms šā gada septembra beigās sasniedza 72 miljonus eiro, no tiem aptuveni 33 miljoni ir reversās nomas darījumi, bet 38,7 miljoni – pārējie nomas īpašumi. Fonda īpašumā šobrīd ir teju 22 tūkstoši hektāru zemes, kopumā tie ir 1100 īpašumi.

Visi ALTUM  piedāvātie Covid-19 ietekmes pārvarēšanas instrumenti joprojām ir pieejami.

ALTUM programmas iedzīvotājiem

Mājokļu tirgus turpina būt pieprasīts, ALTUM atbalsts veicina pieejamākus mājokļu kredītus

Ģimenes aktīvi izmanto ALTUM mājokļa atbalsta programmas ģimenēm ar bērniem. Pirmā gada laikā subsīdiju “Balsts” saņēmušas jau 500 ģimenes visā Latvijā par kopējo summu aptuveni 4 miljoni eiro, savukārt mājokļu garantiju programmā klientu skaits jau sniedzas pāri 20 tūkstošiem ģimeņu un jauno speciālistu.

Eksperti prognozē, ka līdz ar pieprasījumu un būvniecību cenu pieaugumu, nav pamata gaidīt cenu kritumu, tāpēc ALTUM atbalsts ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem ceļā uz savu mājokli kļūs vēl nozīmīgāks.

Iedzīvotāji samazina rēķinus par apkuri, realizējot energoefektivitāti paaugstinošus pasākumus privātmājās

ALTUM privātmāju energoefektivitātes pilotprogramma piedzīvoja lielu iedzīvotāju interesi, programmas finansējuma limits ar iesniegtajiem projektiem tika sasniegts viena mēneša laikā. Šobrīd notiek projektu īstenošana – 21 mājā darbi jau ir noslēgušies, pārējos projektos darbi turpinās. Apkures ietaupījums pabeigtajos projektos ir ievērojams – tas svārstās no 20,43 % līdz par 72.42 %, ļaujot būtiski samazināt rēķinus par apkuri. Iedzīvotāju atsaucība liecina, ka arī turpmāk šai programmai ir liels potenciāls.

Daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji aktīvi apsaimnieko savus namus, manāma arī būvniecības cenu un COVID ietekme

Paplašinājušās finansējuma iespējas daudzdzīvokļu māju uzlabošanai, vienlaikus turpinās iesāktie energoefektivitātes uzlabošanas darbi daudzdzīvokļu namos; renovētajās mājās siltumenerģijas patēriņš ir samazinājies par 50-60 %. Būtiskais būvniecības cenu pieaugums ir atstājis iespaidu uz projektu būvniecības cenām un atsevišķos gadījumos mājas nespēj uzsākt energoefektivitātes projektu uzsākšanu, jo Būvnieks atsakās no projekta (pārāk liels sadārdzinājums, grūti atrast darba veicējus par sākotnējo summu). 

Rudenī tika atklāta arī ALTUM programma daudzdzīvokļu māju remontam, kas ļauj veikt tādus darbus, ko iepriekšējās programmas nevarēja finansēt. Drīzumā gaidāmi pirmie programmā apstiprinātie projekti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI