DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Andras Levites uzruna grāmatas “Ardievas šķēršļiem. Palīgs bērnu ar autisma spektra traucējumiem, UDHS vai Tureta sindromu audzinātājiem” atvēršanas pasākumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augsti godātā vēstnieces kundze!

Cienītie Latvijas autisma apvienības biedri!

Dārgie klātesošie!

Man ir patiess gods un prieks šodien piedalīties jūsu grāmatas “Ardievas šķēršļiem” atklāšanas sarīkojumā.

Šodien mēs saprotam, ka bērniem un jauniešiem var būt neiropsihiatriskā spektra traucējumi. Tie iekļauj autiskā spektra traucējumus, uzmanības deficīta sindromu UDS, uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu UHDS, kā arī Tureta sindromu.

Bet vēl pavisam nesen, pirms 50–60 gadiem, sabiedrība šos bērnus uzskatīja par savādiem bērniem bez emocijām, garīgi atpalikušiem vai arī vienkārši slikti audzinātiem bērniem.

Šodien zinātne ir pierādījusi, ka neiropsihiatriskā spektra traucējumiem pamatā ir polietioloģiski heterogēni, ģenētiski, bioķīmiski un citi, vēl līdz galam neizpētīti, iemesli.

Bet atkal – vēl pavisam nesen pie bērna īpatnējās izturēšanās vainoja mātes emocionālo vēsumu, audzināšanu bez mīlestības vai nepietiekošu bērna attīstības veicināšanu.

Tāpat kā zinātniskie pētījumi līdz ar zinātnieku neatlaidību un moderno medicīnisko aparatūru un metožu iespējām ar laiku kļūst arvien smalkāki un šo traucējumu kauzalitāti izprotošāki, tā arī sabiedrības nostājai pret bērniem ar neiropsihiatriskā spektra traucējumiem vajadzētu mainīties – kļūt empātiskākai.

Visbiežāk cilvēku atturīgā, neērtā vai arī noraidošā attieksme ir nezināšana par šiem traucējumiem vai arī bailes nepareizi izturēties vai nepareizi palīdzēt.

Ziemeļvalstis pasaulei ir piemērs, kādai jābūt iekļaujošai sabiedrībai. Ja mēs gribam iet to pašu ceļu, tad arī pie mums neviens cilvēks nedrīkst justies atstāts novārtā.

Ne cilvēks ar īpašām vajadzībām, ne cilvēks bez īpašām vajadzībām. Un būsim atklāti – mums visiem ir īpašas vajadzības.

Tāpēc šī grāmata ir tik ļoti nepieciešama un pārtulkota pareizā laikā. Tā viegli saprotamā valodā un ar mīlīgiem zīmējumiem izskaidro speciālistu ieteikumus par neiropsihiatriskā spektra traucējumiem un bērnu un jauniešu atšķirīgo uzvedību.

Tā vienlaikus piedāvā zinātniski pārbaudītas, praktiskas metodes, kā bērniem un jauniešiem sniegt labāko atbalstu ikdienas dzīvē.

Grāmata atvieglos izglītības iestāžu darbiniekiem profesionālo darbu, kā arī sniegs padomus vecākiem, vecvecākiem, radiem un draugiem, kuriem ir saskarsme ar šiem bērniem ar īpašām vajadzībām.

Lai izaudzinātu bērnu līdz pilngadībai, jau parastos apstākļos ir nepieciešams vesels ciems – tur primāri piedalās bērna vecāki, vecvecāki, radi, draugi, bet arī, piemēram, skolotāji, sporta treneri un mūzikas audzinātāji.

Bērniem ar neiropsihiatriskā spektra traucējumiem tieši šis pats mīlošais un saprotošais ciems arī ir nepieciešams, bet viņu ciema dzīvē piedalās vēl arī ārsti, fizioterapeiti, uzvedības terapeiti un citi.

Latvijā ir šie zinošie speciālisti, kuri atbalsta un sniedz medicīniskus padomus ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Vienlaikus speciālisti raizējas par garajām rindām, līdz bērns nonāk pie viņiem, saņem pareizo diagnozi un pareizo terapiju. Atbalstīsim šos speciālistus!

Mīļie klātesošie, iesaku visiem izlasīt šo lielisko grāmatu, kas kliedē nepamatotās bailes un sniedz padomus, kā draudzīgā gaisotnē sarunāties ar bērniem un viņu vecākiem.

Liels paldies visiem rīkotājiem par šo pasākumu! Novēlu jums visiem gaišus Ziemassvētkus!

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI