DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Krišjānis Feldmans: Latvijai jāpalielina elektroenerģijas ražošanas jaudas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Latvijai jāpalielina elektroenerģijas ražošanas jaudas, investējot vēja un saules enerģijas parku izveidē,” otrdien, 14.decembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans.

“Valsts akciju sabiedrībai “Latvenergo” kā valsts uzņēmumam ir jākoncentrējas uz atjaunojamo energoresursu elektrostaciju izveidi Latvijas teritorijā,” uzsvēra K.Feldmans. “Būtisks trūkums līdz šim īstenotajos elektroenerģijas ražošanas jaudu palielināšanas pasākumos ir tas, ka vismaz pēdējo septiņu gadu laikā “Latvenergo” nav uzstādījis nevienu jaunu vēja ģeneratoru nedz uz sauszemes, nedz Latvijas teritoriālajos ūdeņos,” teica komisijas priekšsēdētājs.

Deputāti komisijas sēdē akcentēja Baltijas reģiona augsto potenciālu attīstīt gan vēja, gan saules enerģijas parkus. Tāpat pārrunāta aktuālā situācija elektroenerģijas ražošanas tirgū, tostarp šā gada 7.decembra rekordaugstā elektrības cena, kad tā pārsniedza 1000 eiro par vienu megavatstundu.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis deputātus informēja, ka elektroenerģijas cenu ietekmēja vairāki apstākļi - arīdzan rekordaugstā tā brīža enerģijas cena Baltijas reģionā un Somijā, kā arī elektroenerģijas jaudu iztrūkums, kas saistīts ar remontdarbiem vairākās reģiona spēkstacijās, tostarp Rīgas otrajā termoelektrostacijā (TEC-2).

Šobrīd TEC-2 strādā ar pilnu jaudu, lai novērstu turpmākās dīkstāves un nelabvēlīgu situāciju elektroenerģijas tirgū, deputātiem apliecināja ministrijas pārstāvji.

Ekonomikas ministrija arī informēja, ka strādā pie likuma grozījumiem, lai ieviestu efektīvu neto norēķinu sistēmu komersantiem, kas veic elektroenerģijas ģenerāciju savām vajadzībām. Tās ietvaros komersants kopējā elektrotīklā varētu nodot saražoto elektrību, ko neizmanto uzreiz, par attiecīgā brīža tirgus cenu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI