DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Latvijas un Apvienotās Karalistes ārlietu ministri paraksta Sadarbības deklarāciju un iededz Latvijas dāvāto egli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 6. decembrī, atzīmējot Latvijas valsts starptautiskās atzīšanas, kā arī Latvijas un Apvienotās Karalistes diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Apvienotās Karalistes ārlietu ministre Elizabete Trasa (Elizabeth Truss) tikās Lielbritānijas ārlietu dienesta oficiālajā rezidencē Lankastera namā Londonā. Tikšanās laikā ministri parakstīja abu valstu Sadarbības deklarāciju, kurā valstis apņemas iesaistīties globālos miera veicināšanas centienos, lai padziļinātu sadarbību, sekmētu labklājību, ilgtspējību un drošību Apvienotajā Karalistē, Latvijā un citviet.

Ministru parakstītajā deklarācijā tiek pausta vēlme veidot ciešākas ekonomiskās saiknes starp Apvienoto Karalisti un Latviju galvenajās nozarēs, tostarp kibernētikas un digitālās ekonomikas, dzīvības zinātņu, pētniecības un attīstības, tehnoloģiju, aizsardzības, enerģētikas un infrastruktūras jomā.

Savukārt ārpolitikas un drošības politikas jomā deklarācija uzsver nepieciešamību palielināt bruņoto spēku efektivitāti – divpusēji, ar NATO un Apvienoto reaģēšanas spēku starpniecību, tostarp izmantojot iespējas attīstīt pieejamos resursus, piemēram, Latvijai iegādājoties izlūkošanas kaujas kāpurķēžu bruņutehniku. “Mēs joprojām pilnībā atbalstām Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās un joprojām esam nobažījušies par Krievijas draudīgo un destabilizējošo rīcību attiecībā uz Ukrainu. Krievijai ir jāpilda saistības, ko tā uzņēmās Parīzes samitā 2019. gada decembrī un Minskas nolīgumos. Mēs turpināsim sadarboties ar starptautiskajiem partneriem, lai sauktu Krieviju pie atbildības par tās rīcību Krimā. Mēs atbalstām Ukrainas eiroatlantisko integrāciju un tieslietu un pārvaldības reformu īstenošanu, kas nepieciešamas, lai palielinātu Ukrainas noturību un piesaistītu ārvalstu investīcijas. Mēs arī turpināsim mūsu kopīgo pienesumu drošības situācijas stabilizēšanā Austrumu partnerības valstīs, izmantojot starptautiskās civilās misijas, un vēlreiz apstiprināsim mūsu pastāvīgo atbalstu katras reģiona valsts suverenitātei un teritoriālajai integritātei,” pausts deklarācijas tekstā.

Pēc deklarācijas parakstīšanas abi ministri un Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre iededza Latvijas dāvāto egli. Šogad eglē iekārti rotājumi ar logo, kas simbolizē Latvijas un Apvienotās Karalistes diplomātisko attiecību simtgadi. Svinīgajā pasākumā ārlietu ministrs E. Rinkēvičs pateicās Apvienotajai Karalistei par ciešo draudzību, atbalstu Baltijas reģiona drošībai un novēlēja sadarbību nākotnē, kas vēl vairāk veicinātu abu valstu ekonomisko izaugsmi. “Latvija augstu novērtē un pateicas britu sabiedrotajiem par nozīmīgo atbalstu Latvijas valsts dibināšanas un Neatkarības kara laikā, kā arī Padomju Savienības īstenotās Latvijas okupācijas neatzīšanu, kas ļāva nodrošināt Latvijas valsts nepārtrauktību. Mūsdienās Latvija un Apvienotā Karaliste ir tuvas NATO sabiedrotās. Britu bruņotie spēki turpina sniegt nozīmīgu ieguldījumu eiroatlantiskajā drošībā ar vairāk nekā septiņsimt karavīru klātbūtni Baltijā,” akcentēja ministrs.

Par tradīciju ir kļuvusi Latvijas egles dāvināšana Apvienotās Karalistes ārlietu dienestam, kas ir Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas projekts. Jau piekto gadu šis projekts tiek īstenots ar vairāku sadarbības partneru atbalstu. Demonstrējot Latvijas kokrūpniecības uzņēmumu būtisko lomu abu valstu ekonomiskajā sadarbībā, egles dāvināšanā atbalstu sniedz Valkas novada audzētava SIA “Romfords Ezernieki”, SIA “Jaunzeltiņi”, kokrūpniecības uzņēmums SIA “BYKO-LAT”, Latvijas kokrūpniecības federācija un Valsts augu aizsardzības dienests.

Pasākumā par īpašu svētku noskaņu krāšņos latviešu tautastērpos arī šogad rūpējās Londonas latviešu koris, izpildot latviešu un britu Ziemassvētku dziesmas, tādējādi iezīmējot arī Latvijas diasporas nozīmīgo lomu abu valstu ciešajās attiecībās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI