DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs uzsver EDSO lomu reģiona stabilitātes nodrošināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 2. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 28. Ministru padomes sanāksmē Stokholmā, ko organizēja EDSO prezidējošā valsts Zviedrija.

Sanāksmē tika apspriesti drošības, militāri politiskie, cilvēktiesību, kā arī ekonomiskās un vides sadarbības jautājumi EDSO reģionā. Starp EDSO dalībvalstīm norisinājās viedokļu apmaiņa par EDSO lomu konfliktu risināšanā un aktuālajiem izaicinājumiem EDSO pamatprincipu un saistību ievērošanā. 

Uzrunājot EDSO Ministru padomi, E. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību rast risinājumu Krievijas – Ukrainas konfliktam, ko pastiprina Krievijas militāro spēku koncentrācija pie Ukrainas robežas, situācijas pasliktināšanās Krievijas nelikumīgi anektētajā Krimā, kā arī apgrūtinājumi EDSO novērošanas misijas Ukrainā darbībai. Ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz joprojām satraucošo cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā, kā arī uz Baltkrievijas īstenoto hibrīduzbrukumu Eiropas Savienības ārējai robežai, kas rada spriedzi reģionā. “Baltkrievijai jāuzņemas pilna atbildība par šo situāciju un jāizbeidz necilvēcīgā un destabilizējošā rīcība,” uzsvēra E. Rinkēvičs. Eiropas drošības kārtības stiprināšanai būtiski veidot savstarpējo uzticēšanos un drošības risku mazināšanu EDSO reģionā.

EDSO sanāksmes ietvaros E. Rinkēvičs piedalījās arī Ukrainas organizētā diskusijā par starptautisko atbalstu Krimas platformai, kā arī diskusijā par EDSO instrumentiem cilvēktiesību situācijas Baltkrievijā uzraudzībai.

Informācijai 

EDSO Ministru padome ir organizācijas galvenā lēmējinstitūcija un izpildinstitūcija. Ministru padomes sanāksmes notiek ik gadu, un 57 EDSO dalībvalstu ministriem tās ļauj pārskatīt un novērtēt organizācijas darbību iepriekšējā gada laikā, kā arī sniegt iespēju uzzināt dalībvalstu nacionālās nostājas drošības un sadarbības jautājumos. Iepriekšējā EDSO Ministru padomes sanāksme Albānijas vadībā norisinājās virtuāli 2020. gadā, bet nākamgad EDSO prezidējošās valsts funkcijas uzņemsies Polija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI