DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījumu ietekmē tirdzniecības ierobežojumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījumu ietekmēja stingrāki drošības nosacījumi tirdzniecības vietās. Jaunie nosacījumi stājās spēkā ar 21.oktobri un to mērķis bija būtiski mazināt cilvēku pulcēšanos un kontaktēšanos sabiedriskās vietās. Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums kritās par 3,4%, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada oktobri (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās).

Ņemot vērā, ka oktobrī pusotru nedēļu klātienes tirdzniecība bija slēgta gandrīz visos nepārtikas preču veikalos, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā saruka par 7%.  Sarukums bija vērojams gandrīz visās preču kategorijās, izņemot farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecībā un ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos. Visstraujāk saruka pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecība. Par 1/5 saruka arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecība. Ņemot vērā, ka ierobežojumi attiecās arī uz sporta un kultūras pasākumu rīkošanu, tad saruka arī kultūras preču un atpūtai paredzētu preču mazumtirdzniecība specializētajos veikalos un sporta preču un spēļu mazumtirdzniecība.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, iedzīvotāji turpināja aktīvi izmantot iepirkšanās iespējas pa pastu vai internetā (pieaugums par gandrīz 20%). Pieauga arī  mazumtirdzniecība stendos un tirgos un ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem. Noteiktie ierobežojumi visvairāk skāra lietotu preču mazumtirdzniecību, kas oktobrī saruka gandrīz uz pusi.  Saruka arī pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī saglabājās līdzīgs kā iepriekš un pieauga vien par 0,8%, salīdzinājumā ar 2020.gada oktobri.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās oktobrī saruka par 2% salīdzinājumā ar 2020.gada oktobri, kas ir zemākais rādītājs pēdējā gada laikā.

Kopumā šī gada janvārī-oktobrī  mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,3%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 2,5%, degvielas mazumtirdzniecība pieauga par 6,9%, savukārt pārtikas preču tirdzniecība palika faktiski nemainīga (pieaugums par 0,1%).

Tuvākajos mēnešos mazumtirdzniecību ietekmēs Covid-19 infekcijas izplatība un pasākumi tās ierobežošanai. No 15.novembra līdz ārkārtējas situācijas beigām (2022. gada 11. janvārim) spēkā ir nosacījumi tirdzniecības organizēšanai epidemioloģiski drošā vidē jeb t.s. “zaļajā” drošības režīmā.  Lai Covid-19 krīzes skartajiem tirdzniecības un sporta centriem, kā arī kultūras, atpūtas un izklaides vietām kompensētu apgrozījuma kritumu, tirdzniecības centru īpašniekiem būs pieejams vienreizējs atbalsts periodam no 2021. gada 11. oktobra līdz 15. novembrim. Tas būs pieejams granta veidā un tam var pieteikties līdz nākošā gada 15.janvārim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI