DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Pārrobežu sadarbība tūrismā atklāj izcilas kultūras vērtības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Divarpus gadus seši sadarbības partneri trīs kaimiņvalstu pierobežā cītīgi strādājuši, lai ieviestu Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstīto projektu ENI-LLB-1-108 “Nemateriālā kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuva un Baltkrievijā” (Rediscover the roots of reģions).

Projekta vadošais partneris - Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) un partneri no Polockas Baltkrievijā, Viļņas rajona pašvaldības un Rokišķu Reģionālā muzeja Lietuvā, kā arī jēkabpilieši un neretieši Zemgalē, atbilstīgi projekta nosaukumā paustajam mērķim, īstenojuši virkni aktivitāšu, kas izriet no kopējās devīzes – “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!”. Projekta ieviešanas sākumposmā klātienē, bet vēlāk – vīrusa Covid-19 pandēmijas raisīto epidemioloģisko ierobežojumu dēļ katrā no partneru teritorijām atsevišķi, vai visiem kopā attālināti notikusi nemateriālā kultūras mantojuma resursu apzināšana, izpēte un popularizēšana, tostarp organizējot piecas dažādu paaudžu tikšanās par dziedāšanas un rokdarbu tradīciju pārmantošanu, piecas meistarklases papīra griešanā, palmu aušanā un piparkūku cepšanā, vairāki aušanas un kokgriešanas plenēri, kā arī trīs kultūras identitāti un vēsturiskās  saites apliecinoši pārrobežu festivāli Polockā, Jēkabpilī un Rokišķos.

Līdztekus tam ar projekta atbalstu ir radītas vairākas paliekošas vērtības vietējā kultūrvēsturiskā mantojuma pieejamības nodrošināšanā. Neretā tā ir atjaunotā brīvdabas estrāde un renovētais Kultūras nams, kur tagad apmeklētājus aicina aušanas studija ar 3D ekspozīciju, Jēkabpils Vēstures muzejā ievērību gūst jaunā ekspozīcija “Runājošais stends” un iegādātais aprīkojums virtuālu ekskursiju un dažādu kultūras pasākumu organizēšanai, Rokišķu Reģionālajā muzejā izveidotas divas ekspozīcijas par senajiem zvejniecības amatiem un Rokišķu vēsturi cauri gadsimtiem, Viļņas rajonā - interaktīva kultūras un tradīciju karte, bet Polockas vecpilsētā tapusi animācijas programma “Viduslaiku monēta” un iegādāti audio gidi.

Pateicoties projekta atbalstam, būtiski papildinājies tūrisma profesionāļu zināšanu pūrs. Polockā, piemēram, noorganizētas vērtīgas mācības tūrisma gidiem, bet Zemgalē un Lietuvā labi apmeklētas pakalpojumu sniedzēju mācības par kultūras tūrisma nākotnes redzējumu, par radošo industriju lomu nozares attīstībā, kā arī par amatniecības un dizaina mijiedarbību, tostarp reklāmas jomā. Izglītojamie sevišķi atzinīgi novērtējuši Bauskas novada Svitenes pagasta mākslinieces Laimas Grigones veiksmes stāstu par profesionālo pilnveidi un radošuma izpausmēm keramikas studijā “Laimas Ceramics”, par studijas plašo piedāvājumu tūristiem.

Organizējot darbu pie trīs kopīgu, tematisku tūrisma maršrutu izveides un tiem veltītu ceļvežu sagatavošanas, projekta partneri visās trīs kaimiņvalstīs identificējuši gandrīz 100 ievērības vērtus tūrisma objektus. No tiem izraudzīti ceļotājiem, sevišķi tūristiem ar ģimenēm, paši atbilstīgākie, kuru piedāvājums ietver interesantu un saistošu stāstu par vietas identitāti un pievilcību, par kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību integrāciju mūsdienu kultūras norisēs, sniedz iespēju praktiski līdzdarboties unikālu, tautas senās tradīcijās sakņotu produktu izveidē, izceļas ar ērtu piekļuvi un pienācīgu infrastruktūru. Trīs jaunie tematiskie tūrisma maršruti: “Nemateriālās kultūras mantojuma vērtības”, “Amatu prasmes un tradīcijas” un “Izcilas personības, vietas un notikumi” plaši atspoguļoti krāšņos ceļvežos – brošūrās, kas piecās valodās jau meklējamas gan pie projekta partneriem, gan pierobežas reģionu pašvaldību Tūrisma Informācijas punktos un centros. Visu trīs maršrutu spilgtākos objektus aizejošā rudens nogalē, cik to ļāva epidemioloģiskā situācija valstī, iepazīšanās vizītē apmeklēja ieinteresēto plašsaziņas līdzekļu un tūrisma operatoru kompāniju pārstāvji, bet visplašāko rezonansi mērķauditorijā guvusi ar projekta atbalstu izveidotā, visnotaļ simpātiskā, interneta sociālajos publiskotā  animācijas filmiņa “Augt dižam Zemgalē”, kas ir oriģināls vēstījums par spilgtām personībām reģiona kultūrvēsturē – izciliem valstsvīriem un bērnu literatūras rakstniekiem – klasiķiem.

Projekta kopējais finansējums ir 1 031 590,97 eiro, tostarp Eiropas Savienības līdzfinansējums – 928 431,87 eiro.

Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīgs Zemgales Plānošanas reģions un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.        

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI