DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Satversmes tiesai 25

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LETA, Evija Trifanova

Satversmes tiesas izveidošana Latvijas konstitucionālajā iekārtā bija sen lolota iecere. Jau starpkaru periodā tika pausta ideja par nepieciešamību izveidot konstitucionālās kontroles institūciju, prettiesiskās okupācijas apstākļos šo ideju uzturēja juristi un politiķi trimdā, savukārt atjaunojot Latvijas neatkarību, konstitucionālas kontroles ieviešana bija viens no mērķiem, lai nodrošinātu demokrātisku tiesisku valsts iekārtu.

Kopš 1996. gada Latvijā pastāv Satversmes tiesa, kas likumā noteiktās kompetences ietvaros izskata lietas par likumu atbilstību Satversmei, kā arī citas ar likumu tās kompetencē nodotās lietas.

Par Satversmes tiesas dzimšanas dienu uzskatāms 1996. gada 9. decembris, kad Aivars Endziņš, Ilma Čepāne, Romāns Apsītis un Anita Ušacka deva Satversmes tiesas tiesneša svinīgo solījumu (zvērestu) un kopā ar Andreju Lepsi un Ilzi Skultāni stājās amatā.

Satversmes tiesa, atzīmējot savas pastāvēšanas 25. gadskārtu, savā mājaslapā un sociālā tīkla Twitter kontā dalīsies ar fotogrāfijām un dokumentiem, kas atspoguļo konstitucionālās kontroles institūcijas attīstību un raksturo demokrātiskas tiesiskas valsts vērtību īstenošanu.

Ar mirkļabirku #SatversmesTiesai25 ikviens var sekot līdzi Satversmes tiesas attīstībai Latvijas konstitucionālajā iekārtā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI