DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vitenbergs: nodarbināto vakcinācija sasniegusi 76%

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs šodien, 28. oktobrī, bija sasaucis attālinātu Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdi, lai ar uzņēmējiem un lielākajām uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām pārrunātu uzņēmumu darbību ārkārtējās situācijas laikā, darbinieku vakcinācijas un testēšanas norisi uzņēmumos, kā arī par nepieciešamajiem pasākumiem, lai veicinātu nodarbināto vakcināciju pret Covid-19.

“Nodarbināto vakcinācijas temps strauji aug, šobrīd sasniedzot 76%. Uzņēmumi un viņu darbinieki dara visu, lai mēs ātrāk atgrieztos normālā dzīvē. Būtiska nozīme drošā darba vidē ir vesels darbinieks. Uzņēmēji atzina, ka ir nepieciešama lielāka uzticēšanās no valdības, ļaujot pašiem organizēt savu darbinieku testēšanu, tādējādi mazinot arī  birokrātiskos šķēršļus testēšanas procesā,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Sanāksmes laikā Ekonomikas ministrija iepazīstināja uzņēmējus ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem par vakcinācijas pret Covid-19 norisi dažādās tautsaimniecības nozarēs, profesiju grupās, kā arī reģionālajā griezumā. Diemžēl zemākā vakcinācijas aptvere šobrīd  ir apstrādes rūpniecībā, kas ir būtisks risks Latvijas ekonomikas tālākai izaugsmei, jo var veidoties situācija, ka plašas saslimstības gadījumos uz laiku tiek apturēta eksportējošu uzņēmumu darbība.

Sanāksmes laikā uzņēmēji aicināja izvērtēt iespēju paplašināt uzņēmumos uz vietas veiktas testēšanas iespējamību. Atslogojot laboratoriju noslodzi, uzņēmumu organizācijas aicina ļaut plašāk uzņēmumos veikt Covid-19 paštestus, kas būtu efektīvs preventīvs līdzeklis pastāvīgai situācijas monitorēšanai un kontrolei. Un tikai gadījumos, ja paštests ir pozitīvs, darbinieks tiek nosūtīts uz laboratoriju padziļinātai izmeklēšanai.

Kā zināms, līdz 2021. gada 15. novembrim darbinieki, kuriem darba pienākumu veikšanai nepieciešams, bet vēl nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, savus darba pienākumus var veikt ar laboratoriski veiktu negatīvu PĶR testu, laboratoriski veiktu ātrā SARS-CoV-2 antigēna testu, vai tikai teritorijās, kur nav pieejami pakalpojumi testēšanas sertifikātu saņemšanai, ar darba devēja veiktu negatīvu SARS-CoV-2 antigēna testu.

Prasība pēc testēšanas sertifikātiem tiek attiecināta uz darbiniekiem, kuri strādā paaugstināta riska apstākļos - kontaktā ar klientiem vai lielu skaitu cilvēku vau citiem darbiniekiem, kā arī pastāv citi paaugstināti inficēšanās vai inficēšanas riski. Testēšanas sertifikāta iegūšanai ir derīgs ne agrāk kā pirms 72 stundām veikts Covid-19 ātrā antigēna testa rezultāts. Sazinoties ar testēšanas vietu, darbiniekiem jānorāda, ka nepieciešams ātrais Covid-19 antigēna tests testēšanas sertifikātam darba pienākumu veikšanai. Šī testa rezultātus var saņemt 15-20 minūšu laikā, tas ir pieejamāks un lētāks par laboratorijā veikto PĶR testu (izmantojot iztriepi no deguna vai rīkles vai siekalu paraugu). Tests ir pieejams vairāk kā 120 testēšanas punktos, papildu tiek veidoti vēl jauni punkti. Informācija par testēšanas sertifikātu izsniegšanas punktiem ir pieejama Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē.

Savukārt, no šā gada 15. decembra vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam jābūt visiem darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri veic darba pienākumus klātienē. Darba pienākumu veikšana klātienē ir saistīta ar paaugstinātu mobilitāti un kontaktēšanos ar pārējo sabiedrību, tāpēc, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību un novērstu iespējamo apdraudējumu personu veselībai darba vietā, jebkuram darbiniekam, kas darba pienākumus veic klātienē, tostarp, šoferiem, apsargiem, apkopējiem, lauksaimniekiem, mežistrādē nodarbinātajiem utt., būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Papildu informācijai: Veselības ministrijas sagatavots informatīvs materiāls darba devējiem par darbinieku testēšanu un apliecinājuma saņemšanu

Tautsaimniecības padome ir Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kas savā darbā, lai sekmētu profesionālu, ar uzņēmējdarbības politiku saistīto jautājumu risināšanu, piesaista nozaru asociācijas un neatkarīgos ekspertus. Tās darbības mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu valstī un  sekmēt tās procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI