DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Nedēļas nogalē Eiropā novēroti vairāk nekā septiņi miljoni putnu: Latvijā – 234 tūkstoši

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Selga Bērziņa

Ar vairāk nekā septiņiem miljoniem novērotu putnu oktobra pirmajā nedēļas nogalē šoruden noslēgušās 27. Eiropas Putnu vērošanas dienas, kas norisinājās Eiropā un Centrālā Āzijā.

Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotos putnus uzskaita un apkopo gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus. Šogad kopumā 28 tūkstoši dalībnieku novērojuši 7,29 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 232 dalībnieki kopumā ziņojuši par 234 350 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 150 sugas.

“No interesantākajiem novērojumiem Latvijā Eiropas Putnu vērošanas dienu laikā pieminams melnā zīriņa novērojums Jaunciema ostā 2. oktobrī, kas uzskatāms par līdz šim vēlāko šīs sugas novērojumu Latvijā. Savukārt Kolkā novēroti 52 ragainie dūkuri, kas ir līdz šim lielākais vienkopus redzētais šīs sugas putnu skaits. Interesants novērojums bijis arī 3. oktobrī Kaņierī, kur novēroti četri lielgalvji,” stāsta Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitoloģe Antra Stīpniece.  

Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi šoruden bijuši par žubītēm (167 054), laučiem (11 231) un lauku baložiem (10 414).

Latvijas Ornitoloģijas biedrība Putnu dienas rīko arī pavasarī, 2022. gada aprīlī. Pasākumu rīkošanas vai sadarbības intereses gadījumā ieteicams sazināties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību.

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch”, ko organizē  lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”, kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Putnu dienas Latvijā rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu un citiem partneriem.  

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kura pateicoties ap 600 biedriem, veic savvaļas putnu izpēti un tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā. Par putnu daudzveidību iestājas kopš 1985. gada. Izdod vienīgo žurnālu par putniem latviešu valodā “Putni dabā”.  Ir starptautiskās putnu aizsardzības organizācijas “BirdLife International” pārstāvis Latvijā. Plašāk: www.lob.lv un Facebook.com/LOB.LV.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI