DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA pauž neizpratni un sašutumu par 2022. gada valsts budžeta projektu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž neizpratni un sašutumu par veidu, kādā valdība ir sagatavojusi 2022. gada valsts budžeta projektu. Liekulīgā un pazemojošā attieksme pret veselības nozares darbiniekiem budžeta projektā ir tāda, it kā Covid-19 pandēmijas nemaz nebūtu.            

Gadu pirms pandēmijas, veidojot 2020. g. budžeta projektu, valdība sprieda, kā papildus sadalīt aptuveni 700 miljonus euro. Viens no lielākajiem draudiem veselības nozares stabilitātei bija darba roku trūkums. Taču, lai izpildītu likumā noteikto darba samaksas pieaugumu veselības nozares darbiniekiem, valdība un Saeima 100 miljonu vietā piešķīra tikai 60 miljonus.

Ritot 2020. gadam, Covid-19 bez žēlastības parādīja, cik nobadināta iepriekšējos gados ir bijusi Latvijas valsts veselības aprūpe, cik ļoti valstij trūkst kvalificētu mediķu. To ņēma vērā gan Eiropas Komisija, kas ieteica Latvijai stiprināt veselības sistēmu, nodrošinot to ar papildu cilvēkresursiem un finanšu resursiem (Briselē, 20.5.2020. COM(2020)514 final), gan Saeima, kas paziņojumā par Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021. – 2027. gadam aicināja Ministru kabinetu pastiprināt pasākumus cilvēkresursu piesaistei valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sektorā, tajā skaitā – palielinot darba samaksu ārstniecības personām (Latvijas Vēstnesis, 127, 06.07.2020.).

Taču A. K. Kariņa vadītajai valdībai tas viss ir izrādījies kā pīlei ūdens. Veidojot 2022. gada valsts budžeta projektu, atkal tika dalīti papildus aptuveni 700 miljoni. Lai mediķu darba samaksa augtu līdzvērtīgi darba samaksas pieaugumam valstī, bija vajadzīgi aptuveni 75 miljoni euro. LVSADA šo jautājumu savlaicīgi iekļāva streika prasībās (pilns juridiskais nosaukums – kolektīva interešu strīda prasības) un sarunās ar Veselības ministriju panāca konceptuālu vienošanos. Taču valdība ir lēmusi, ka pietiks ar 35 miljoniem.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris par to saka: “Valdība, par spīti veselajam saprātam, ir nolēmusi, ka mediķu mums ir par daudz. Kā Saeimas deputāti to gatavojas pasniegt pandēmijas novārdzinātajai sabiedrībai? Vai tiešām, apstiprinot budžetu, piecelsies kājās un aplaudēs?”

LVSADA aicina Saeimas deputātus nekavējoties pievērst uzmanību nekvalitatīvi sagatavotajam 2022. gada valsts budžeta projektam un sagaida, ka Ministru kabinets bez kavēšanās labos nepieļaujami skopo attieksmi pret veselības nozares finansēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI