DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Piecdesmito reizi notikusi Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēde

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 24. septembrī, piecdesmito reizi uz sēdi sanāca Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvā padome, kuru vada Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs.

Dienas kārtībā tika izskatīti vairāki jautājumi. Padomes sekretāre Taiga Kantāne informēja par līdzšinējo Padomes darbu. Vairāki klātesošie Padomes locekļi atzina, ka 50 sēdēs ir izskatīti daudzu svarīgi jautājumi, kas iedrošina personas ar īpašām vajadzībām nākt uz Rīgas domi un risināt savus sasāpējušos jautājumus, jo zina, ka problēma tiks te sadzirdēta un risināta. Klātesošie ierosināja vēl vairāk iesaistīt Padomes darbā citus Rīgas domes departamentu speciālistus un pašvaldības uzņēmumu pārstāvjus.

Par ugunsdrošību sociālajā dzīvojamajā mājā Mežrozīšu ielā 43 ziņoja Latvijas  Miopātijas  asociācijas  “Sartorius”  valdes  prezidente S.Survila, bet atbildes sniedza SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji. Tika spriests, ka ugunsdzēsēju darbs noritētu operatīvāk ja būtu zināms, kuros no sociālās mājas dzīvokļiem dzīvo cilvēki ar īpašām vajadzībām. Jautājumu par rīcību ugunsgrēka laikā nolemts pārrunāt vēl atkārtoti.

“Regulāras tikšanās ar nevalstiskajām organizācijām mums ir ļoti būtiskas. To laikā veidojas dialogs, saruna, kas bieži vien ir ierosme jēgpilnām pārmaiņām. Sēde notika klātienē domes sēžu zālē un esmu gandarīts, ka zāle kļuvusi pieejamāka vājdzirdīgiem cilvēkiem, jo iebūvētā akustiskā cilpa atskaņoto saturu ļauj uztvert visiem cilvēkiem,” norādīja V. Kleinbergs.

Padome izveidota 2007. gadā. Sēdes notiek ne retāk kā reizi ceturksnī. Padomes mērķis ir veicināt personu ar invaliditāti pilsonisko līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesos, kā arī sadarbību starp personas ar invaliditāti pārstāvošajām NVO un Rīgas pašvaldību. Padomes sastāvā ir Rīgas domes deputāti, Labklājības departamenta amatpersonas un 29 personu ar invaliditāti NVO, kuras pārstāv personu ar invaliditāti intereses Rīgas pilsētas pašvaldībā, Padomes izveidošanas sākumā darbojās 19 nevalstiskās organizācijas.

Padomes sēdēs izskatīti vairāk nekā 170 dažādi jautājumi, no kuriem vairāki risinājumi ir bijuši aktuāli rīdziniekiem, piemēram, 2011. gadā izveidots salons „Saulgrieze” Rīgas centrāltirgū, kurā  personas  ar  invaliditāti var  realizēt  savus individuālos  ražojumus; izveidotas autostāvvietas personām ar invaliditāti pie Rīgas Zooloģiskā dārza, Rīgas Leļļu teātra, Nodarbinātības valsts aģentūras un citviet galvaspilsētā.

2019. gadā ar AS  “Rīgas  Centrāltirgus”  pārrunāta atjaunotā gastronomijas paviljona pieejamība, veiktas izmaiņas tirdzniecības vietu iekārtojumā, lai nodrošinātu pieejamību personām riteņkrēslos; 2020. gadā pēc Padomes ierosinājuma Rīgas pašvaldības pabalsta mājokļa pielāgošanai saņēmēju loks paplašināts ar personām ar redzes invaliditāti un daudzi citi jautājumi.

Vairāki Padomē izskatītie jautājumi bijuši aktuāli ne tikai Rīgas pašvaldībā dzīvojošām personām ar invaliditāti, bet arī personām ar invaliditāti visā valstī. Šādu jautājumu izskatīšanai tiek pieaicināti pārstāvji no atbildīgajām valsts pārvaldes iestādēm, piemēram, ierosināta ielas infrastruktūras uzlabošana gājējiem pie Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas Rīgas apvienotās nodaļas Ventspils ielā 53, izveidota regulējama gājēju pāreja, aktualizēts jautājums par cilvēku ar intelektuālās attīstības traucējumiem nodarbinātības vajadzībām, vīziju un iespējām, kā arī izskatīti citi jautājumi.

Informācija par Padomes darbu un izskatītajiem jautājumiem pieejama mājas lapā ld.riga.lv sadaļas „Pakalpojumi” apakšsadaļā „Personu ar invaliditāti NVO konsultatīvā padome”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI