DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

NBS komandieris Vidzemē apmeklēs militārās mācības “Namejs 2021”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 25. septembrī, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš dosies darba vizītē pie Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes, lai klātienē vērotu militāro mācību “Namejs 2021” aktīvās fāzes norisi Vidzemē un tiktos ar mācību dalībniekiem.

Darba vizītes laikā Bruņoto spēku komandieris ar Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieri pulkvedi Gunāru Kauliņu pārrunās brigādes gatavību valsts aizsardzības uzdevumu izpildē un spēju attīstības projektu izpildes gaitu. 

Jau ziņots, ka Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2021” norisinās visā Latvijā jau no 30. augusta, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. Jau ziņots, ka militāro mācību “Namejs” norises laikā līdz 3. oktobrim militārās tehnikas un personāla pārvietošanās ir iespējama jebkurā vietā Latvijas teritorijā.

Militārās mācības “Namejs 2021”  scenārijā apvienotas ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārajām mācībām “Sudraba bulta”, kā arī ar citām Nacionālo bruņoto spēku vienību un štābu taktiskajām lauka mācībām hibrīdā kara draudu pārvarēšanai.

Militāro mācību “Namejs 2021” uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot Nacionālo bruņoto spēku komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras, kā arī īstenot un izvērtēt taktiskās operācijas hibrīda un konvencionāla konflikta apstākļos.

Tāpat militārajās mācībās integrēta sadarbība ar Iekšlietu ministrijas struktūrām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldībām un privātajiem uzņēmumiem, tādējādi stiprinot visaptverošo valsts aizsardzības sistēmu. 

Mācības norisinās divās fāzēs – augusta nogalē un septembra pirmajā pusē tiek trenētas darbības hibrīdapdraudējuma apstākļos, savukārt septembra otrajā pusē - izspēlēts konvencionālā apdraudējuma scenārijs.

Militārajās mācībās “Namejs 2021” piedalās aptuveni 9300 dalībnieku, tostarp Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki.

Militāro mācību cikla uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem.

Iedzīvotāju ievērībai

Nacionālajos bruņotajos spēkos septembrī un oktobrī intensīvi turpināsies militārās mācības. Mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Bruņotie spēki aicina ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Mācību laikā ārpus poligoniem tiek izmantota tikai mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot. Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Iespēju robežās operatīvā informācija par Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija, Facebook lapā @Latvijasarmija, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību sociālo tīklu profilos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI