DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Lems par papildus vakcīnas devas pret Covid-19 nepieciešamību iedzīvotājiem virs 65 gadiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpinot trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšanu, šonedēļ Imunizācijas valsts padome lems par papildus vakcīnas devas pret Covid-19 nepieciešamību iedzīvotājiem virs 65 gadiem, ja kopš primārās vakcinācijas kursa pagājuši 6 mēneši, šodien 21. septembrī, valdību informēja* Veselības ministrija.

Lai gan esošo vakcīnu efektivitāte joprojām nodrošina augstu aizsardzību pret Covid-19 vīrusu un tā esošajiem variantiem, un pagaidām papildus vakcīnas deva ikvienam, kurš ir saņēmis primāro vakcinācijas kursu, nav nepieciešama, papildus deva primāram vakcinācijas kursam nepieciešams cilvēkiem ar vāju imunitāti.

Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas Slimību kontroles centra (ECDC), Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) un Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām, aizvadītā nedēļā valdībā tikai pieņemts lēmums par papildus vakcīnas devas nepieciešamību cilvēkiem, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana (slimības vai terapijas izraisīta augsta imūnsupresija), lai nostiprinātu standarta vakcinācijas kursa efektivitāti.

Šobrīd joprojām turpinās pētījumi par Covid-19 vakcīnu efektivitāti un papildus vakcīnas devas drošību. Paredzēts, ka līdz šā gada 24. septembrim EZA būs apkopojusi jaunākos pētījumu datus un ziņos par vakcīnu efektivitāti un papildus vakcīnas devas drošību.

Veselības ministrija vienlaikus norāda, ka gadījumā, ja būs jānodrošina papildus devas plašākām iedzīvotāju grupām, to būs iespējams nodrošināt no jau esošajiem vakcīnu devu krājumiem, kā arī plānotajām vakcīnu piegādēm.

Vienlaikus jāuzsver, ka ir svarīgi turpināt iedzīvotāju primāro vakcināciju, lai pēc iespējas ātrāk pasargātu ikviena veselību, īpaši svarīgi vakcinēties iedzīvotājiem, kuri ir riska grupās – seniori, cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Šobrīd Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 47% iedzīvotāju, no tiem vakcinācijas kursu pabeiguši 42,6 %. Vakcinācija pieejama ikvienam iedzīvotājam no 12 gadu vecuma un tai var pieteikties pa tālruni 8989 vai vietnē manavakcina.lv, vai pie sava ģimenes ārsta.

* Informatīvais ziņojums "Informatīvais ziņojums par papildus vakcīnas devas Covid-19 vakcinācijai iespējamo ieviešanu Latvijā" https://tapportals.mk.gov.lv/structuralizer/data/nodes/3d66bc5d-cefb-4bc6-bd83-71a030275189/preview

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI