DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Gatavojoties Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, būtiski stiprināta slimnīcu kapacitāte

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atbilstoši šā gada sākumā izstrādātajam slimnīcu kapacitātes stiprināšanas plānam un piešķirtajam finansējumam, Covid-19 pacientu ārstniecībai pārprofilētas, no jauna izveidotas un atbilstoši aprīkotas vairāk nekā 1000 gultas vietas, iegādātas 260 dažādās medicīnas un dezinfekcijas iekārtas, kā arī uzsākti būvniecības un remontdarbi vairākās slimnīcās.

Lai Covid-19 pacienti saņemtu atbilstošu veselības aprūpi, izveidotas un atbilstoši aprīkotas 120 intensīvās terapijas gultas, kur palīdzību saņems pacienti ar smagu slimības gaitu. Pārējiem Covid-19 pacietiem, kuriem būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, pārprofilētas 710 gultas un papildu izveidotas 197. Nodrošināta arī plašāka observācijas gultu pieejamība, kas paredzēta pacientu veselības stāvokļa novērošanai un palīdzības sniegšanai līdz Covid-19 testa rezultātu saņemšanai un tālākai pacienta virzīšanai stacionārā.

Kopumā slimnīcās pieejamas 8,8 tūkstoši gultas vietu, tomēr jāņem vērā, ka palīdzību jāsniedz arī pacientiem citu akūtu slimību gadījumos.

Papildu slimnīcas stiprinātas ar medicīnas iekārtām - 5 datortomogrāfiem (vēl iegādes procesā), 18 portatīvajām  rentgena iekārtām, 140 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtām un 97 dezinfekcijas iekārtām.

Vairākās slimnīcās joprojām tiek turpināta telpu pārbūve un pielāgošana, piemēram, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca (RAKUS) turpina Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas infekciju bloka izbūvei, aptiekas loģistikas ēkas un 10. korpusa atjaunošanu reanimācijas nodaļas izveidei, kā arī pacientu plūsmas nodalīšanas plāna īstenošanu. Jēkabpils reģionālajā slimnīca nodrošina Intensīvās terapijas (reanimācijas) nodaļas paplašināšanu un aptiekas noliktavas paplašināšanu. Vidzemes slimnīca plāno centrālās skābekļa sistēmas cauruļvadu un komunikāciju pilnveidošanu, lai nodrošinātu lielāku skābekļa plūsmu pacientiem, kā arī citus telpu pielāgošanas un sakārtošanas darbus. Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS) īsteno pasākumus, lai nodrošinātu drošu un efektīvu pacientu nogādāšanu slimnīcā, pacientu plūsmas nodalīšanu, kā arī telpu paplašināšanu medikamentu krājumu nodrošināšanai.

Kopumā slimnīcu kapacitātes stiprināšanai atvēlēti vairāk nekā 86 miljoni eiro, no tiem 25,4 miljoni slimnīcu infrastruktūras uzlabošanai, 27,8 miljoni observācijas un intensīvās terapijas gultu uzturēšanai un 33,2 miljoni Covid-19 pacientiem paredzēto gultu aprīkošanai un izveidošanai.

Atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un Covid-19 pacientu aprūpei paredzēto gultu noslodzei, līdzīgi kā tas bija aizvadītā gada nogalē, pakāpeniski Covid-19 pacientu ārstniecībā tiks iesaistītas arvien vairāk III, II un I līmeņu un specializētās slimnīcas. Tiek plānotas pacientu plūsmas izmaiņas – pēc nepieciešamās palīdzības saņemšanas augstāka līmeņa slimnīcā, pacientu tālākai ārstēšanai nogādājot uz zemāka līmeņa slimnīcu, kā arī palielināti mājas aprūpes pakalpojumi. Tāpat iespējams plānveida stacionāro pakalpojumu pakāpenisks samazinājums, slimnīcām primāri nodrošinot neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu veselības aprūpi. Nepieciešamības gadījumā plānots piesaistīt papildu cilvēkresursus un privātā sektora veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējus.

Jau vēstīts, ka šobrīd, arvien straujāk pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un stacionēto pacientu skaitam, pakāpeniski tiek atjaunots plašāks slimnīcu tīkls, kas iesaistītas Covid-19 slimnieku ārstniecībā. Pašlaik nodaļas Covid-19 pacientu ārstēšanai atvērtas 9 slimnīcās – RAKUS, PSKUS, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā, Jelgavas, Jēkabpils slimnīcās un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI