DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. septembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Šogad konstatēts 15 gadu laikā lielākais apdzīvotu zivjērgļu ligzdu skaits

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides ekspertiem apsekojot vairāk nekā 200 zivjērgļu ligzdvietas visā Latvijas teritorijā, noslēgusies 15. zivjērgļa monitoringa sezona. Iegūtie dati liecina, ka šogad ligzdošanas sekmes Latvijas zivjērgļu populācijai bijušas labas.

Šogad apzināts rekordliels zivjērgļu apdzīvoto ligzdu skaits – 161, kas ir lielākais monitoringa veikšanas vēsturē. Līdz šim visvairāk apdzīvotas ligzdas tika apzinātas 2019.gadā, kad to skaits sasniedza 158.

2021. gadā liels ir bijis arī sekmīgo ligzdu skaits – 94, savukārt ligzdas kopumā atstājuši 220 zivjērgļu mazuļi, kas ir līdzīgi kā pērn, kad ligzdas atstāja 221 zivjērgļu mazulis. Visbiežāk vienā ligzdā mitinājās trīs mazuļi.

“Šogad atklātas arī astoņas jaunas, līdz šim nezināmas, zivjērgļa ligzdas, no kurām sešas atrodas LVM apsaimniekotajos mežos. Šogad pirmo reizi Latvijā konstatēts, ka zivjērglis ligzdo augstsprieguma elektrolīnijas stabā. Līdz šim šādi gadījumi konstatēti kaimiņvalstīs un citur Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Polijā, Somijā un Vācijā –, bet ne Latvijā,” stāsta LVM vides eksperts Aigars Kalvāns.

Putnu monitoringa ietvaros zivjērgļu mazuļi tiek saskaitīti, nosvērti un apgredzenoti. Iegūtie dati ir nepieciešami, lai novērtētu ligzdošanas sekmes. Talkā nāk arī jaunākās tehnoloģijas – grūti pieejamās vietās šogad ar bezpilota gaisa kuģi jeb dronu tika pārbaudītas deviņas ligzdas.

Zivjērgļa monitorings Latvijā tiek veikts kopš 2007. gada un kopējais sekmīgo ligzdu skaits šajā laika posmā pieaudzis vairāk nekā divas reizes. 2007. gadā bija zināma tikai 41 sekmīga zivjērgļu ligzda, pašlaik to skaits sasniedzis teju 100.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI