DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Eiropas Kiberdrošības forumā uzsver drošas digitālās vides attīstības nozīmi Trīs jūru iniciatīvas reģionā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 2. septembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs A. Pelšs attālināti piedalījās Kostjuško institūta (Kosciuszko Institute) rīkotajā Eiropas Kiberdrošības forumā Polijas pilsētā Kriņicazdrojā (Krynica-Zdrój). Forumā tika diskutēts par ilgtspējīgas un efektīvas infrastruktūras attīstības nozīmi Trīs jūru iniciatīvas reģionā. Konferencē tika uzsvērta drošas digitālas vides nozīme, kas aptver un pilnveido dažādus infrastruktūras sektorus.

A. Pelšs informēja, ka nākamā gada vasarā Trīs jūru iniciatīvas samits un biznesa forums notiks Latvijā. Valsts sekretārs uzsvēra nepieciešamību veicināt reģiona ekonomisko izaugsmi un tādu projektu attīstību, kas stiprina savienojamību. “Latvija kā nākamā Trīs jūru iniciatīvas samita rīkotāja turpinās uzsvērt Trīs jūru iniciatīvas digitālā pīlāra attīstības nozīmi – stiprināt reģiona infrastruktūru, tādējādi veicinot reģiona ekonomisko izaugsmi un ģeopolitisko stabilitāti. Vienlaikus Trīs jūru iniciatīvas platforma veicina Eiropas vērtībās balstītu digitālās vides attīstību,” tā valsts sekretārs.

Dalībnieki bija vienisprātis, ka pilnveidojot reģiona digitālo savienojamību, prioritātei jābūt drošiem un ilgtspējīgiem projektiem, kā arī atbilstošu investīciju piesaistei. Trīs jūru iniciatīvas Investīciju fonds veicina finanšu resursu piesaisti infrastruktūras projektu attīstībai enerģētikas, transporta un digitālās komunikācijas jomās. Diskusijā valsts sekretārs uzsvēra arī ASV iesaistes nozīmi Investīciju fondā, vienlaikus izsakot atbalstu Blue Dot Network principiem, kas saistāmi ar investīciju caurredzamību, ilgtspējību, stabilitāti un atbildību starptautisku infrastruktūras projektu īstenošanā.

A. Pelšs uzsvēra ciešas stratēģisko partneru – ASV, Vācijas un Eiropas Komisijas – iesaistes nozīmi Iniciatīvā, kā arī nepieciešamību veicināt Trīs jūru iniciatīvas atpazīstamību.

Informācijai

2016. gadā dibinātā TJI ir reģionāla ekonomiskas sadarbības platforma, kas veidota, lai mazinātu ES ziemeļu–dienvidu reģionā esošās savienojamības plaisas enerģētikas, transporta infrastruktūras un digitālās komunikācijas jomās, stiprinātu ES līmeņa kohēziju un transatlantiskās sadarbības saites. Iepriekšējās galotņu sanāksmes ir notikušas Horvātijā (2016), Polijā (2017), Rumānijā (2018), Slovēnijā (2019), Igaunijā (2020), savukārt sestais TJI samits notika 2021. gada 8.–9. jūlijā Bulgārijā.

TJI veido 12 ES valstis, kas ģeogrāfiski novietotas ap Adrijas, Baltijas un Melno jūru: Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. TJI partneri ir ASV, Vācija un Eiropas Komisija.

TJI Investīciju fonds dibināts ar mērķi attīstīt spēcīgu reģionālās ekonomikas mugurkaulu, sniedzot platformu stratēģiski nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai. 2020. gada 16. septembrī TJI Investīciju fondam oficiāli pievienojās “Attīstības finanšu institūcija ALTUM”. Valstis, kuras pievienojušas TJI Investīciju fondam ir: Polija, Rumānija, Igaunija, Latvija, Ungārija, Bulgārija, Slovēnija, Lietuva un Horvātija.  

Papildu informācija par TJI tiešsaistē: http://www.3seas.eu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI