DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Būs VDMV interaktīvā izstāde “Redzēt. Domāt. Radīt.”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 7.augusta līdz 25.septembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā aicinām apskatīt un līdzdarboties Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”

Izstāde ir interaktīvs piedzīvojums, kas ļauj gan lielam, gan mazam apmeklētājam kļūt par mākslas darba līdzautoru un piedalīties kopējā radīšanas procesā. Izstāde konceptuāli veidota kā klase, kurā, vadoties pēc skolotāja izvirzītajiem uzdevumiem un padomiem, skatītājs kļūst par skolēnu. Ikviena apmeklētāja uzdevums ir ļauties eksperimentam, jaunai pieredzei, aktīvi iepazīstot mākslas procesu.

Izstādē būs pieci uzdevumi, kas balstīti dizaina domāšanas modeļa principā – izpēte (redzēt), problēmas definēšana (domāt), ideju izstrāde (radīt), prototipēšana (lietot) un testēšana (zināt). Velkot paralēles ar VDMV gaidāmo jubileju, skolotājam izstādē ir galvenā loma, norādot uz pedagogu nozīmi mācību procesā, skolotājs izstādē no mācībspēka kļūst par pilntiesīgu mākslinieku visās šī vārda nozīmēs.

VDMV direktore Inese Mētriņa izceļ: “Šis piecu gadu posms līdz skolas 50.jubilejai ir nozīmīga ceļa sākums, tādēļ izvēlēts atbilstošs gada vadmotīvs – skolotājs. Pagājušajā gadā piedzīvojām attālināto mācību procesu, kur visa centrā bija skolotājs, ar savu meistarību attālināti mācot un iedvesmojot jauniešus. Skolas lielākā vērtība ir skolotāji, kuri veido skolas stilu, rokrakstu un tradīcijas. 50 gadi ir būtisks atskaites punkts – nogrieznis, kad jāsāk domāt par to, kā skola attīstīsies tālāk, pietura, kurā saprast, kādā virzienā dodamies. Skolai ir būtiski nodrošināt augstvērtīgu izglītību no pirmsskolas līdz pat sirmam vecumam. Tāpat arī izstādē ikviens no mums ir būtisks elements radošajā procesā neatkarīgi no apstākļiem.”

Lomu maiņa, kas negaidīti norisinās izstādes procesā, liek atbildēt uz jautājumiem, kas mūs iedvesmo, kas uzrunā, vai skolotājs palīdz atklāt jaunu veidu, kā palūkoties uz lietu kārtību, vai visi dziļākajā būtībā esam mākslinieki. Vienas atbildes nav – tikai 100001 variācija par tēmu, kas arī ir būtiskākā radošā procesa sastāvdaļa. Atļauja būt brīvam un spontānam, nedomājot par rezultātu pareizi/ nepareizi kategorijās.

VDMV pedagogu radošā komanda ir Liene Jakobsone, Diāna Kokoreviča, Krista Jūlija Kreišmane, Kristīne Zemļicka-Brālēna, Karīna Vītiņa, Inese Andersone, Dace Brizauska, Gija Karāne, Ilze Ērgle Vanaga un Inese Mētriņa.

Vadoties pēc valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, Valmieras muzeja Izstāžu nama apmeklējums atļauts vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošām personām, nodrošinot apmeklētāju vienvirziena plūsmu. Apmeklētājiem un darbiniekiem jāturpina ievērot savstarpēja divu metru distance, izņemot vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas. Tāpat katram apmeklētājam nodrošināmi 25 kvadrātmetri publiskās telpas.

Valmieras muzeja Izstāžu nama darbalaiks: no pirmdienas līdz sestdienai plkst.10.00–17.00, svētdienās plkst.10.00–15.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI