DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: ES dalībvalstu konstitucionālajām tiesām ir svarīga loma Eiropas tiesību telpas veidošanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2. jūlijā Valsts prezidents Egils Levits darba vizītes laikā Austrijas Republikā apmeklēja Austrijas Konstitucionālo tiesu, kur apsprieda konstitucionālo tiesu lomu un uzdevumus nacionālajā tiesību sistēmā un dialoga paplašināšanas iespējas ar Eiropas Savienības Tiesu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Eiropas Savienība (ES) balstās uz kopējām vērtībām, tostarp demokrātisko plurālismu, no vienas puses, un vienotu izpratni par tiesiskuma pamatprincipiem, no otras puses. Eiropas Savienības Tiesai ir pienācīgi jāņem vērā nacionālo konstitūciju kodols, ko sargā konstitucionālās tiesas un kas ir ietverts Līgumā par Eiropas Savienību minētajā nacionālās identitātes jēdzienā. Vienlaikus konstitucionālajām tiesām ir jārespektē Eiropas Savienības Tiesas spriedumi ārpus šī kodola.

Attiecībā uz tiesiskuma pamatprincipiem Valsts prezidents norādīja, ka tiem ir jābūt vienotiem visā ES tiesību telpā, un diskusijās par to, vai tie ir vai nav pārkāpti, galavārds pieder Eiropas Savienības Tiesai. Lai to izšķirtu, Eiropas Savienības Tiesa var balstīties it sevišķi uz dalībvalstu kopējām konstitucionālajām tradīcijām, kuru veidošanā svarīga loma ir nacionālajām konstitucionālajām tiesām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI