DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Skola

23 pašvaldību skolās īstenos ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu pašvaldību dibinātu vispārējās izglītības skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu būvniecību vai ierīkošanu, 16 pašvaldības varēs saņemt valsts budžeta finansējumu 5,3 miljonu eiro apmērā augstas gatavības projektu īstenošanai.

To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) sagatavotais Ministru kabineta rīkojums „Par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu ventilācijas sistēmu uzlabošanu”,  kas šodien, 2021. gada 29. jūnijā, apstiprināts valdībā.

Investīciju projektu pieteikumus pašvaldības varēja iesniegt līdz šī gada 7.jūnijam. Kopumā saņemti 16 pieteikumi no Rīgas, Ādažu, Ventspils, Kuldīgas, Saldus, Skrundas, Auces, Valmieras, Kocēnu, Smiltenes, Cēsu, Raunas, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu un Rugāju pašvaldībām 23 skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektiem. Pašvaldības līdz šī gada 16.jūlijam slēgs vienošanos ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru par projektu īstenošanu. Atbalstītie investīciju projekti ir jāuzsāk ne vēlāk kā šī gada 1.augustā un jāīsteno līdz 2022.gada beigām.

Iesniegtos investīciju projektus vērtēja komisija, kuras sastāvā bija pārstāvji no IZM, VARAM, Ekonomikas un Finanšu ministrijām.

Pašvaldības kopumā varēja pieteikt augstas gatavības ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu būvniecības vai ierīkošanas projektus valsts budžeta finansējumam 7,2 miljonu eiro vērtībā. Pieteikto projektu apjoms veido 5,3 miljonus eiro valsts budžeta finansējuma. Starpību, kas ir teju divi miljoni eiro, paredzēts ieguldīt gaisa kvalitātes mērījumu iekārtu iegādei skolām. IZM paredz jautājumu par gaisa kvalitātes mērījumu iekārtu skolām iegādi virzīt izskatīšanai valdībā 6.jūlijā.

Pašvaldībām finanšu līdzekļi ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijai skolās pieejami arī valsts budžeta aizņēmumu programmas ietvaros. Saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2021.gadam” pašvaldībām pieejamais kopējais Valsts kases aizņēmumu apjoms ir 150 miljoni eiro. Aizdevumu programmu pašvaldības var izmantot, lai nodrošinātu vispārizglītojošo un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu infrastruktūras modernizāciju un mācību vides labiekārtošanu, tostarp informācijas tehnoloģiju risinājumiem attālinātam un tiešsaistes mācību procesam, mūsdienīgas un kvalitatīvas izglītības pieejamībai veselībai drošos apstākļos. Līdz šim saņemti 63 pieteikumi dažādu izglītības iestāžu modernizācijas projektu īstenošanai.

Paredzams, ka 30,7 miljoni eiro pašvaldībām būs pieejami arī Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmas ietvaros. Finansējumu paredzēts ieguldīt 18 - 20 reģionāli nozīmīgās pamatskolās, tajās uzlabojot mācību vidi vidusskolu tīkla sakārtošanas ietvaros, kur realizējamo projektu ietvaros būs iespēja veikt arī ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu uzlabošanu.

Pašvaldības turpina īstenot arī ES fondu ieguldījumu programmu skolu infrastruktūras un mācību vides modernizācijā, kuras ietvaros tiek veikta arī ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu uzlabošana. Kopumā ES fondu programmas ietvaros Latvijā līdz 2023. gada beigām būs modernizētas 95 vispārējās izglītības iestādes, ieguldot vairāk nekā 369 miljonus eiro, no tiem 137 miljoni eiro ES fondu, 22 miljoni eiro valsts budžeta un vairāk nekā 209 miljoni eiro pašvaldību finansējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI