DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš: ES atveseļošanas fonds ir nozīmīgs instruments viedās reindustrializācijas īstenošanai Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien, tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu (Ursula von der Leyen), pārrunāja Latvijas plānu Eiropas Savienības (ES) atveseļošanas fonda finansējuma ieguldījumiem, ko EK ieteiks ES Padomei apstiprināt, kā arī Eiropas Zaļo kursu un reģionālās sadarbības projektus, “Rail Baltica” un Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju ar ES.

“Eiropā katra valsts ir atšķirīga, bet mūs vieno kopīgas pamatvērtības – brīvība, demokrātija un likuma vara. Kopā strādājot, esam lielākais un turīgākais valstu bloks pasaulē. Raugoties nākotnē, Latvija īsteno virkni būtisku reformu, viena pamatmērķa vadīti, proti, lai mēs varētu iedzīvināt to, ko dēvēju par viedo reindustrializāciju jeb ražošanas atdzimšanu jaunu investīciju piesaistei un aizvien vairāk labi apmaksātu darbavietu radīšanai eksportspējīgos uzņēmumos. Viens no atslēgas instrumentiem šī lielā mērķa sasniegšanai ir Eiropas Savienības atveseļošanas fonds, no kura Latvijai iezīmēti aptuveni 1,8 miljardi eiro sešās būtiskās nozarēs: klimata politika, digitalizācija, nevienlīdzības mazināšana, ekonomikas transformācija, veselības aprūpes un likuma varas stiprināšana. Mūsu plāns atveseļošanas fonda ieguldījumiem tautsaimniecībā tapis ciešā sadarbībā ar ministrijām, sociāliem partneriem, nevalstiskām organizācijām, ar uzņēmēju pārstāvjiem un Eiropas Komisiju, bez kuras iesaistes visai Eiropai nozīmīga fonda izveide nebūtu iespējama,” pēc tikšanās pauda K. Kariņš.


Finanšu ministrs Jānis Reirs: “Šodien no Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas saņēmām pozitīvu Latvijas Atveseļošanas fonda plāna novērtējumu. Pateicos Eiropas Komisijas ekspertiem par intensīvo un produktīvo sadarbību ar Finanšu ministriju plāna apspriešanā! Atveseļošanas fonda investīcijas nāk īstajā brīdī, un tās sniegs redzamu impulsu mūsu tautsaimniecības attīstībai un iedzīvotāju labklājības paaugstināšanai. Plānā paredzēti iedzīvotājiem un uzņēmējiem nozīmīgi projekti energoefektivitātes, digitālās transformācijas un zaļās ekonomikas jomā. Tāpat būtisks atbalsts tiks sniegts mūžizglītībai, sociālajai un veselības jomai, kas mazinās nevienlīdzību un stiprinās veselības aprūpes sistēmu. Lai spertu nākamo soli un investētu fonda līdzekļus tautsaimniecībā, ministrijām nekavējoties jāsāk strādāt pie plāna ieviešanas.”


Vizītes gaitā Ministru prezidents ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju, apskatot ar ūdeņradi darbināmu trolejbusu, iepazinās ar Rīgas domes ieceri modernizēt un reformēt galvaspilsētas satiksmes sistēmu. Savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē K. Kariņš un U. fon der Leiena iepazinās ar augstskolas īstenotiem projektiem, ko līdzfinansē ES, un Dizaina fabriku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI