DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

ZM Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome nosoda cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem kažokzvēru audzētavā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 15. jūnijā, Zemkopības ministrijas (ZM) sasauktajā Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes ārkārtas sēdē tika izskatīts jautājums par sabiedriskajos medijos izskanējušo informāciju saistībā ar situāciju zvēraudzētavā “Baltic Devon Mink” – darbinieku cietsirdīgu izturēšanos pret ūdelēm, kas ir klajā pretrunā dzīvnieku labturības prasībām. Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē dalībnieki uzsvēra, ka sabiedriskajos medijos demonstrētie dzīvnieku labturības pārkāpumi, t.sk. cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kas nofilmēti uzņēmumā “Baltic Devon Mink”, nav pieņemami un ir nosodāmi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pamatojoties uz zemkopības ministra Kaspara Gerharda rīkojumu, ir sācis ārpuskārtas pārbaudes visās Latvijas ūdeļu fermās. Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē  ZM aicināja sabiedrisko organizāciju “Dzīvnieku brīvība” sadarboties ar  PVD un sniegt liecību par konstatētajiem pārkāpumiem uzņēmumā “Baltic Devon Mink”, lai vainīgās personas varētu saukt pie atbildības.

ZM jau informēja, ka, pamatojoties uz sabiedriskajā medijā izplatīto informāciju par būtiskiem labturības un biodrošības prasību pārkāpumiem kažokzvēru novietnēs, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards izdeva rīkojumu, uzdodot PVD nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles visās kažokzvēru novietnēs, izvērtējot to atbilstību dzīvnieku labturības un biodrošības prasībām, un iesniegt ZM detalizētus pārbaudes rezultātus, tajā skaitā konstatētās neatbilstības, pieņemtos lēmumus un soda apmērus.

Saistībā ar publicētajiem video materiāliem PVD ir fiksējis sešas epizodes, kas klasificējamas kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, tādejādi PVD jau ir sākts administratīvās lietvedības process, kura ietvaros tiks vērtēta iesaistīto personu atbildība.

Lai veicinātu stingrāku paškontroli dzīvnieku audzētavās, PVD inspektoriem uzdots pastiprināto kontroļu laikā pārrunāt ar kažokzvēru audzētavu īpašniekiem iespēju brīvprātīgi ieviest attālināto videonovērošanas sistēmu, lai pievērstu lielāku uzmanību darbinieku veiktajiem pienākumiem, kas saistīti ar dzīvnieku sagūstīšanu, pārvietošanu un tamlīdzīgām darbībām, lai novērstu un izslēgtu cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem.

Lai informētu sabiedrību, PVD veikto pārbaužu rezultātu apkopojums tiks publicēts ZM mājaslapā.

Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes ārkārtas sēdē piedalījās: Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts meža dienesta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR”, biedrības „Latvijas Veterinārārstu biedrība”, biedrības „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, biedrības „Latvijas Kinoloģiskā federācija”, biedrības “K. Čilveres Dzīvnieku draugu biedrība”, biedrības „Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa”, biedrības „Latvijas Pašvaldību savienība”, biedrības “Dzīvnieku brīvība”, nodibinājuma “dzivniekupolicija.lv”, biedrības „Latvijas Zvēraudzētāju asociācija”, biedrības “Latvijas Olu ražotāju asociācija”, biedrības “Latvijas Cūku audzētāju asociācija”, biedrības „Latvijas Zemnieku federācija”, biedrības „Zemnieku saeima” pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI