DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

CVK noraida saņemtās pārsūdzības par 5. jūnija pašvaldību vēlēšanu rezultātiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien, 2021. gada 11. jūnijā, izskatīja saņemtos iesniegumus par 5. jūnija pašvaldību vēlēšanu rezultātiem un pēc iesniedzēju argumentācijas uzklausīšanas lēma noraidīt pieteiktās pārsūdzības.

Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā termiņā, kādā deputātu kandidātu sarakstu iesniedzējiem vai pieteiktajiem kandidātiem bija tiesības apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, CVK saņēma kopumā septiņus iesniegumus. Trīs iesniegumi tika saņemti par vēlēšanu rezultātiem Krāslavas novadā, divi - par Saulkrastu novada domes vēlēšanu rezultātiem un pa vienam iesniegumam - par Jūrmalas novada domes un Olaines novada domes vēlēšanu rezultātiem.

Krāslavas novada domes vēlēšanu rezultātus apstrīdēja Jaunās konservatīvās partijas saraksta deputāta kandidāts Dmitrijs Zalbovičs, Politiskās partijas “KPV LV” saraksta deputāta kandidāts Raimonds Nipers un Latgales partijas saraksta kandidāta Aivars Plotka. Pamatojoties uz aizdomām par vēlētāju gribas prettiesisku ietekmēšanu, tajā skaitā balsu pirkšanu un ietekmēšanu ar dažādiem draudiem par darba zaudēšanu, ja nebalsos par konkrēto sarakstu (Nr.7), kā arī uz priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tika apstrīdēts Krāslavas novada vēlēšanu komisijas lēmums par pašvaldību vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, lūgts atcelt vēlēšanu rezultātus Krāslavas novadā un organizēt jaunas pašvaldību vēlēšanas Krāslavas novadā.

Iesniegumos bija paustas aizdomas, ka vēlēšanu komisiju locekļi aģitējuši par konkrētās partijas sarakstu un notikuši vēlēšanu procedūras pārkāpumi, piemēram, balsu skaitīšanas laikā it kā veikti labojumi vēlēšanu zīmēs vai pat nomainītas vēlēšanu zīmes, jo esot bijusi novilcināta iecirkņu vēlēšanu rezultātu publiskošana. Pēc veiktajām pārbaudēm un iepazīstoties ar Krāslavas novada vēlēšanu komisijas un vēlēšanu iecirkņu komisiju paskaidrojumiem un situācijas izklāstu, pārkāpumi vēlēšanu komisiju darbā netika konstatēti. Līdz ar to CVK sūdzības noraidīja kā nepamatotas. Vienlaikus atbilstoši kompetencei informāciju par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem un vēlētāju gribas ietekmēšanu CVK nosūtīs izvērtēšanai pēc piekritības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts drošības dienestam.

Tāpat CVK noraidīja arī Olaines novada Zaļo un Zemnieku savienības saraksta deputātu kandidāta Oskara Galandera sūdzību par Olaines novada domes vēlēšanu rezultātiem, kā arī lēma nodot informāciju drošības iestādēm. Kandidāts iesniegumā pauda aizdomas par balsu pirkšanu un aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā administratīvo resursu izmantošanu un slēpto reklāmu, kas varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātu.

Saulkrastu novadā tika apstrīdēts pašvaldības vēlēšanu komisijas lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu un lūgts nodrošināt balsu pārskaitīšanu visos četros Saulkrastu novada vēlēšanu iecirkņos, pamatojoties uz šaubām par iecirkņu komisiju darbinieku prasmēm un zināšanām nodrošināt balsu skaitīšanu, kā arī iesniedzēju ieskatā novēlotu vēlēšanu rezultātu publicēšanu CVK tīmekļvietnē. Rezultātus Saulkrastu novadā apstrīdēja Jaunās Vienotības deputātu kandidātu Saulkrastu novada pašvaldības vēlēšanām saraksta iesniedzēja, deputātu kandidāte Izita Kļaviņa un Latvijas Zaļās partijas Saulkrastu nodaļas vadītājs un saraksta iesniedzējs, deputātu kandidāts Bruno Veide, kuri uzskatīja, ka par “nederīgām atzītās vēlēšanu zīmes” varētu mainīt Saulkrastu novada domes vēlēšanu rezultātus. Pēc sēdē uzklausītajiem pašvaldības vēlēšanu komisijas un CVK paskaidrojumiem I. Kļaviņa savu iesniegumu atsauca, savukārt B. Veides sūdzība tika noraidīta kā nepamatota. Sūdzības iesniedzēji bija nepareizi interpretējuši nederīgo zīmju rādītāju, kļūdaini uzskatot starpību starp nobalsojušo vēlētāju skaitu vēlēšanu iecirknī un derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitu par nederīgām zīmēm.

Savukārt Jūrmalas domes deputāta kandidāts Zaļo un zemnieku savienības sarakstā Romāns Mežeckis sēdē informēja, ka tomēr neapstrīd Jūrmalas pilsētas domes vēlēšanu rezultātus un vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas rezultātus, bet vēlas iepazīties ar Jūrmalas vēlēšanu iecirkņos par 6. sarakstu nodoto vēlēšanu zīmju skenējumiem, lai pārliecinātos par tajās  veikto atzīmju – plusu un svītrojumu – pareizu pieskaitīšanu. Savu lūgumu iesniedzējs pamatoja ar to, ka  6. sarakstā pēdējo ievēlēto un pirmo neievēlēto deputātu kandidātu šķir 3 balsis. Līdz ar to CVK nebija jālemj par vēlēšanu rezultātu atcelšanu, bet komisija vienojās ļaut iesniedzējam iepazīties ar vēlēšanu zīmēs izdarītajām atzīmēm 6. sarakstā.

CVK šodien pieņemtos lēmumus triju darbdienu laikā var apstrīdēt Administratīvajā apgabaltiesā. Apgabaltiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un nav apstrīdams.

Kārtējās pašvaldību vēlēšanas Latvijā notika šā gada 5. jūnijā 40 vēlēšanu apgabalos, un tajās piedalījās 327 950 vēlētāji jeb 34,01 procenti balsstiesīgo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI