DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Noskaidroti uzvarētāji konkursā uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu amatiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atklātais konkurss uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja amatu un četriem SPRK padomes locekļu amatiem ir noslēdzies. SPRK padomes priekšsēdētāja amatam tiek izvirzīta Alda Ozola, savukārt padomes locekļu amatiem konkursa komisija iesaka Intaru Birziņu, Rotu Šņuku, Imantu Mantiņu un Annu Upenu.

SPRK padomes priekšsēdētāja amatam izvirzītā Alda Ozola strādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur kopš 2013. gada ir valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības, dabas aizsardzības un klimata politikas jautājumos. Pirms tam A. Ozola bijusi projektu vadītāja un nacionālā koordinatore Latvijā organizācijā “CEE Bankwatch Network” un deviņus gadus bijusi organizācijas “Latvijas Zaļā kustība” valdes priekšsēdētāja. A. Ozola sevi pārliecinoši parādīja otrajā atlases kārtā, kā arī ieguva visaugstāko vērtējumu kritiskajās vadības kompetencēs – stratēģiskajā redzējumā un lēmumu pieņemšanā.

Likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” paredzēts, ka divus pretendentus ieceļ uz 5 gadu termiņu, divus – uz 6 gadu termiņu, bet priekšsēdētāju – uz 7 gadiem. Tāds princips izvēlēts, lai turpmāk nodrošinātu to, ka vienlaikus nenomainās viss SPRK padomes sastāvs.

Uz sešiem gadiem SPRK padomes locekļu amatā konkursa komisija izvirzījusi Intaru Birziņu un Rotu Šņuku, kuri padomes sastāvā bijuši jau līdz šim (no 2016. gada). I. Birziņš pirms darba SPRK strādājis Konkurences padomē un Valsts ieņēmumu dienestā, savukārt R. Šņuka – AS “Rīgas Siltums” un Ekonomikas ministrijā.

Uz pieciem gadiem SPRK padomes locekļu amatā konkursa komisija izvirzījusi Imantu Mantiņu un Annu Upenu. Arī I. Mantiņš SPRK padomē ir no 2016. gada; pirms tam viņš sniedzis konsultācijas biznesa vadībā un investīciju jautājumos un bijis VAS “Latvijas Pasts” valdes loceklis. Savukārt A. Upena līdz izvirzīšanai SPRK padomes locekļa amatam strādājusi biedrībā “Latvijas Būvuzņēmēju partnerība”, Ekonomikas ministrijā un Latvijas Republikas Patstāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā.

Kā minēts iepriekš, konkurss norisinājās trīs atlases kārtās. Pirmās kārtas laikā konkursa komisija izvērtēja iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām. Pēc izvērtējuma komisija lēma uz konkursa otro kārtu izvirzīt piecus pretendentus uz SPRK padomes priekšsēdētāja vietu un 21 pretendentu uz četrām SPRK padomes locekļu vietām.

Konkursa otrās kārtas laikā pretendenti konkursa komisijai skaidroja savu motivāciju ieņemt amatu SPRK padomē, atbildēja uz komisijas jautājumiem, kā arī prezentēja savu redzējumu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas attīstību valstī un regulatora darbības prioritātēm. Pēc šīs kārtas uz konkursa finālu tika izvirzīti četri pretendenti, kuri sacentās par SPRK padomes priekšsēdētāja vietu, un 11 pretendenti, kuri bija pieteikušies uz četrām SPRK padomes locekļu vietām.

Konkursa trešās kārtas laikā pretendenti tika vērtēti, pārbaudot viņu vadības kompetences: stratēģisko redzējumu, lēmumu pieņemšanu (kritiskā kompetence), rezultātu sasniegšanu, vērtību apzināšanos. Papildus šīm vadības kompetencēm pretendentiem uz padomes priekšsēdētāja amatu tika pārbaudītas arī pārmaiņu vadīšanas prasmes, savukārt pretendentiem uz padomes locekļu amatiem – prasme darboties komandā. Šajā atlases kārtā tika izmantotas šādas metodes: kompetenču intervija, ko nodrošināja divi neatkarīgi, no SIA “Eiro Personāls” piesaistīti personāla atlases eksperti, un amata atbilstības tests, kurā tika izvērtētas pretendenta kognitīvās spējas, personības iezīmes un profesionālās intereses.

Minētie konkursa uzvarētāji tiks virzīti Ministru kabineta apstiprinājumam 10. jūnija Ministru kabineta sēdē. SPRK padomes priekšsēdētāju un padomes locekļus pēc Ministru kabineta priekšlikuma amatā ieceļ Saeima.  

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisija tika izveidota saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”. To vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija: finanšu ministrs Jānis Reirs, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs un Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova. Tāpat pretendentu vērtēšanā tika piesaistīti neatkarīgie novērotāji: Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle, Politikas daļas direktore Katrīna Zariņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI