DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

VARAM sadarbojas ar privāto sektoru kvantu sakaru spēju attīstībā un kvantu tīklu ieviešanā Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) digitālās transformācijas eksperti 9.jūnija tiešsaistes sanāksmē tikās ar nozaru asociācijām, uzņēmumiem un akadēmiskā sektora pārstāvjiem, lai pārrunātu nākamās paaudzes datu pārraides tīklu izveidi, kas balstīti kvantu sakaru attīstības perspektīvās.

Valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols: “Attīstoties tehnoloģijām arvien būtiskāk ir būt priekšā laikam ar digitālās vides drošības jautājumiem. Šobrīd ir jāliek pamati nākotnes drošībai. Tikšanās laikā VARAM un klātesošie bija vienisprātis, ka šī ir joma, kur laicīgi būtu jāinvestē nacionālo spēju attīstībā, vienlaikus atzīstot, ka šobrīd vēl nepieciešams plašs izglītojošais darbs, lai varētu runātu jau par potenciāliem komerclietojumiem. Ir skaidrs, ka kvantu sakari ļaus nodrošināt krietni augstākas drošības sakarus nekā līdzšinējie risinājumi. Pasaules pieredze liecina, ka lielāka interese ir stratēģiskās infrastruktūras īpašniekiem, finanšu komersantiem, ārstniecības iestādēm, kā arī datu centriem.”

Tikšanās ietvaros VARAM informēja nozares pārstāvjus par Eiropas Savienības (ES) atbalsta programmu kvantu tīklu infrastruktūras izveidei, ko paredz Digitālās Eiropas Programma. ES atbalsts būs pieejams kvantu sakaru pilotprojektam katrā dalībvalstī, vēlāk arī starpvalstu savienojumu izveidei. Tāpat pieejams atbalsts arī kvantu sakaru tīkliem nepieciešamās infrastruktūras ražošanas uzsākšanai, standartizācijai un sertifikācijai.

Privātā sektora uzņēmumi izteica nepieciešamību apzināt valsts sektora ieinteresētību projektā, tuvākajā laikā VARAM plāno konsultācijas ar valsts sektoru.

Atgādinām, ka jau 11. februārī ar Ministru kabinetā lēmumu apstiprināts VARAM informatīvais ziņojums  "Par Latvijas pievienošanos kopīgajai dalībvalstu kvantu komunikācijas infrastruktūras sadarbības deklarācijai" ar kuru Latvija kļuvusi par ES kvantu komunikācijas infrastruktūras projekta dalībnieku. Projekta mērķis ir veidot ES dalībvalstu sadarbību, lai izpētītu, kā ES ietvaros padarīt pieejamu integrētu kvantu drošu sakaru infrastruktūru, kas paaugstinātu ES zinātniskās un tehnoloģiskās iespējas, kvantu tehnoloģiju un rūpniecības konkurētspēju, kā arī, ņemot vērā tuvākajā desmitgadē pieaugošo kiberapdraudējumu risku, būtu droša no kiberdrošības viedokļa, un veicinātu ES stratēģisko autonomiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI