DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ar ceļojumu uz Šveici apbalvo biomateriālos erudītākos Latvijas skolēnus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) erudīcijas konkursā skolēniem «BIO-GO-Higher» uzvar RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda, balvā iegūstot ceļojumu uz Šveici un iespēju iesaistīties biomateriālu pētniecībā AO Pētniecības institūtu Davosā. Izcilus rezultātus konkursā uzrāda arī skolēni no Alūksnes, Siguldas, Rēzeknes un Daugavpils skolām.

BBCE rīko konkursu, lai stiprinātu skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairotu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā. Tajā var piedalīties 10. un 11. klašu skolēnu komandas no visas Latvijas. BBCE projekta vadītājs, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Jānis Ločs uzteic jauniešu zināšanas un ieinteresētību tās pierādīt – maksimālais dalībnieku skaits tika sasniegts 15 minūšu laikā pēc konkursa atklāšanas. Viņš aicina skolēnus aktīvi piedalīties arī nākamajā konkursā, kas tiks izsludināts rudenī. Tajā komandas sacentīsies par iespēju apmeklēt Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centru Vācijā.

Savukārt konkursa dalībnieki novērtē zināšanas, kas iegūtas, piedaloties erudīcijas konkursā. Viņi to salīdzina ar starpdisciplināru ilgtermiņa olimpiādi ar lieliskām balvām. 

Konkurss notika vairākās kārtās neklātienē. Skolēnu komandām bija jārisina uzdevumi, kurus sagatavoja un rezultātus vērtēja BBCE partneri. Pirmā kārtā bija veltīta fizikai, uzdevumus sagatavoja RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra zinātnieki. Vislabākos rezultātus uzrādīja RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēni, kam sekoja Rēzeknes 5. vidusskolas un Daugavpils 12. vidusskolas skolēni. Otrā kārtā, kas bija veltīta ķīmijai, triumfēja Bauskas Valsts ģimnāzijas komanda. Otro vietu ieguva Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, bet trešo – RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda. Šai kārtai uzdevumus sagatavoja Rīgas Stradiņu universitātes (RSU) Farmācijas fakultātes zinātnieki. Savukārt trešā kārta bija veltīta bioloģijai, tajā vislielāko punktu skaitu ieguva Daugavpils 12. vidusskolas skolēni, aiz sevis atstājot RTU Inženierzinātņu vidusskolas un E. Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas komandas. Uzdevumus sagatavoja Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas zinātnieki. Noslēdzošās kārtas uzdevumus, kas veltīti medicīnai, sagatavoja RSU Stomatoloģijas institūta zinātnieki. Viņi par uzvarētājiem atzina RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēnus. Otro vietu ieguva Rēzeknes 5. vidusskolas, bet trešo – Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolēni.

Kopvērtējumā vislielāko punktu skaitu saņēma RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda, kam seko E. Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni. Detalizēti rezultāti – www.bbcentre.eu/bio-go-higher

Konkursa organizētāji ir pateicīgi atbalstītājiem: «Food Union» un «Kārums», SIA «Armgate», SIA «Saint-Tech», SIA «Derox», SIA «Biotecha Latvia», SIA «Industry Service Partner», SIA «Ilgezeem», «Kokmuiža», «Muesli Graci», «BENU Aptieka», AS «Grindeks», «Labochema Latvija», «Adrona», «Animalab» un «BioAvots», «Swedbank», «Thomas Freiberg», «Dentoflex Schumann», «Sirowa Rīga» un «Cido Grupa». 

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmēs ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI