DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Latvija pievienojas Lisabonas deklarācijai “Digitālā demokrātija ar mērķi”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) Digitālās asamblejas ietvaros,  Latvijas vārdā pievienojas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kopīgajai deklarācijai “Lisabonas deklarācija “Digitālā demokrātija ar mērķi”” (“Lisbon Declaration “Digital Democracy with a Purpose”), digitālās transformācijas attīstībai, digitālo prasmju un starptautiskās sadarbības veicināšanai. 

Eiropas Komisijas (EK) sagatavotās deklarācijas mērķis ir balstīts Berlīnes deklarācijā par uz vērtībām balstītu digitālo transformāciju, kā arī paziņojumā “Digitālais kompass 2030.gadam. Eiropas ceļš digitālajā desmitgadē”. Deklarācija paredz virkni pasākumu, lai stiprinātu ES dalībvalstu digitālo transformācijas politiku un tās dimensijas, veicinātu digitālo pratību un celtu demokrātiskās vērtības – cilvēka tiesības brīvības ievērošanu, kā arī veicinātu ētisku tehnoloģiju pielietojumu un starptautiskās sadarbības attīstību.  

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Covid–19 infekcijas izraisītā krīze neapšaubāmi rāda, ka savienojamība un digitālās tehnoloģijas ir ļoti svarīgs valsts, izglītības, saimnieciskās darbības un inovāciju resurss, un tām būs būtiska nozīme ekonomikas atveseļošanā, tostarp sociālajā labklājībā. Taču, īstenojot digitālo transformāciju, mēs nedrīkstam aizmirst par cilvēcisko dimensiju. Šajā digitālās izaugsmes ceļā ir jāveicina digitālās prasmes un kompetences, kā arī jārod atbalsts izaugsmei un tehnoloģiskajai konkurētspējai tirgū, kas ir galvenie faktori taisnīgai, konkurētspējīgai un ilgtspējīgai attīstībai. Eiropas Savienības valstīm vienojoties, un kopā virzoties uz šiem mērķiem, tiks veidota cilvēktiesībās balstīta digitālā desmitgade.” 

Dalībvalstis pievienojoties deklarācijai, apņemas ņemt vērā tajās minētās prioritātes nacionālās politikas attīstībā un pasākumu plānošanā. Proti, attīstīt starptautisko digitālo sadarbību un radīt uz tehnoloģijām balstītu ekonomiku kā labklājības un konkurētspējas veicinātāju, neaizmirstot par vides aspektiem un cilvēktiesībām, kā arī atzīt digitālās transformācijas ekonomisko ietekmi. 

Latvija atbalsta Lisabonas deklarācijā iekļautos principus un jau tagad plāno rīcības, kas veicinās principu iedzīvināšanu. Piemēram, lai veicinātu digitālo prasmju attīstību Latvijā, tiek plānota koordinēta rīcība visas sabiedrības digitālo prasmju līmeņa būtiskai paaugstināšanai, izmantojot integrētu pieeju pilnvērtīgai digitālo prasmju attīstībai. Tāpat arī deklarācijā iekļautais princips par iedzīvotājiem viegli pieejamiem digitāliem pakalpojumiem, tiek attīstīts nodrošinot iespēju Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem būtiskākās dzīves situācijas jau tagad atrisināt pilnībā elektroniski. Tāpat Ministrija plāno pasākumus radikāli jaunu spēju ieviešanai publiskajā pārvaldē, izmantojot automatizētu, algoritmos balstītu lēmumu pieņemšanu un mākslīgā intelekta iespējas publiskās pārvaldes pakalpojumu attīstībā, iesaistot arī uzņēmējus, kas veicina pakalpojumu attīstību un izaugsmi. 

Latvija ir piedalījusies deklarācijas projekta izstrādē un tajā ietvertie principi un uzdevumi ir saskaņā ar Digitālās transformācijas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam projektā iekļautajiem rīcības virzieniem, kā arī Elektronisko sakaru nozares attīstības plāna 2021.-2027. gadam projekta pasākumiem.  

Deklarācija uzskatīta par nesaistošu politisku paziņojumu, kas veicinās Komisijas paziņojuma “Digitālais kompass 2030. gadam. Eiropas ceļš digitālajā desmitgadē” noteikto un papildinās un stiprinās sabiedrības iesaistīšanos, jo īpaši saistībā ar turpmākām diskusijām par digitālajiem principiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI