DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Vakcinācijas tempa pieaugums un vasaras iestāšanās ļauj spert nākamo soli, mazinot Covid-19 ierobežošanas pasākumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1.jūnijā, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, Ministru kabinets lēma rīkoties atbilstoši četru soļu plānam pakāpeniskai Covid-19 ierobežojošo pasākumu mazināšanai izglītībā, kultūrā, tirdzniecībā un atsevišķās citās jomās.

Straujais epidemioloģiskās situācijas uzlabojums Latvijā skaidrojams ar pieaugošo kolektīvo imunitāti, kas iegūta vakcinējoties, kā arī vīrusa sezonālo raksturu. Tāpēc veselības nozares eksperti uzsver, ka, lai turpinātu mazināt Covid-19 ierobežojošos pasākumus un tie nebūtu jāatjauno rudenī un ziemā, sabiedrībai jāturpina aktīvi vakcinēties. Vienlaikus jāatceras, ka Latvija ir 4. vietā pēc saslimstības rādītāja Eiropas Savienībā, kas aizvien ir ļoti augsts. Turklāt mūsu valstī pēdējās nedēļās konstatēta arī tā saucamā “Indijas varianta” vīrusa izplatība, kas, iespējams, rada jaunus izaicinājumus.

Izglītība

Lai īstenotu obligāto prasību kvalifikācijas uzturēšanai un nodrošinātu iespēju apgūt profesionālās tālākizglītības programmu praktisko daļu, kvalifikācijas praksi, profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kārtošanu, kā arī profesionālās pilnveides programmu praktiskās daļas apguvi, izglītojamajiem grupās līdz 10 cilvēkiem turpmāk būs iespēja organizēt mācības klātienē. Mācību telpās jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 vienai personai, 2 m distances ievērošana starp personām un telpu vēdināšana. Izglītojamajiem un mācībspēkiem jālieto sejas maksas. Dalība klātienes nodarbībās iespējama ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Vienlaikus jāatzīmē, ka personas, kuras ir vakcinētas vai izslimojušas Covid-19, apliecinot šo faktu ar sertifikātu, var piedalīties pieaugušo profesionālās izglītības programmu apguvē klātienē līdz 20 personām grupā, neievērojot prasības par masku nēsāšanu, distances ievērošanu u.c., izņemot telpu vēdināšanu.

Kultūra

Epidemioloģiskās situācijas uzlabojums ļauj mazināt ierobežojumus arī kultūras jomā, dodot iespēju individuāliem bibliotēku, arhīvu, muzeju un muzejam radniecīgo mākslas un vēstures eksponēšanas vietu apmeklējumiem. Šajās kultūrvietās vienam apmeklētajam vai vienas mājsaimniecības locekļiem jānodrošina ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās telpu platības; jānodrošina vienvirziena apmeklētāju plūsma.

Līdzīgi kā tirdzniecības vietām, arī kultūrvietām ir jāizstrādā dokumentēta iekšējās kontroles sistēma epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai un jānosaka par šo pasākumu ievērošana atbildīgā persona. Būtisks nosacījums ir arī telpu vēdināšana. Savukārt vietās, kur paredzama pastiprināta apmeklētāju pulcēšanās, nepieciešamības gadījumā jānodrošina apmeklējuma laika iepriekšēja rezervēšana.

Tirdzniecība

1. jūnija Ministru kabineta sēdē lemts, ka, ievērojot drošas tirdzniecības prasības, darbu var pilnībā atsākt arī tirdzniecības centri,  kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 m2.

Izmaiņas skar arī ielu tirdzniecības organizēšanas vietas – tajās vairs nav prasība ierobežot tirdzniecības dalībnieku skaitu līdz 20. Turpmāk maksimāli pieļaujamo dalībnieku skaitu ielu tirdzniecības organizēšanas vietā nosaka pašvaldības savā administratīvajā teritorijā, saglabājot prasību nodrošināt epidemioloģiski drošu iepirkšanās vidi (2 metru distance un sejas masku lietošana visiem), kā arī kontrolējot un mazinot Covid-19 infekcijas izplatības riskus.

Privāta pulcēšanās un pasākumi

Ierobežojumi tiek mazināti arī atsevišķu privātu pasākumu organizēšanai, nosakot, ka kristību un bēru ceremonijās ārā var pulcēties līdz 20 personām, savukārt iekštelpās – līdz 10 cilvēkiem, neatkarīgi no mājsaimniecību skaita.

Tāpat ļauts organizēt mirušo piemiņai veltītus dievkalpojumus, nodrošinot epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu to noturēšanas vietā: jāvēro 2 metru distance, jālieto sejas maska un jānodrošina ierobežota pulcēšanās. 

Līdz šim divas mājsaimniecības (līdz 10 cilvēkiem) varēja tikties vai ciemoties viena pie otras, pavadot laiku ārā. Jaunie noteikumi paredz iespēju privāti divām mājsaimniecībām pulcēties ārā līdz 20 personām un iekštelpās – līdz 10.

Atgādinām, ka grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Uzziņām:

  • Apkopota valsts pārvaldes oficiālā informācija par Covid19: covid19.gov.lv
  • Jautājumiem par Covid-19 slimību, profilaksi, pašizolāciju un karantīnu: 67387661
  • Jautājumiem par Covid-19 un vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem: 8345
  • Jautājumiem par vakcināciju un pieteikšanās vakcīnai: 8989
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI