DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: investīciju projektu trešajā kārtā piešķirti aizdevumi 31 pašvaldību projektam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā (MK) atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais rīkojuma projekts "Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai", piešķirot valsts aizdevumu tiem pašvaldību investīciju projektiem, kas izvērtēti projektu pieteikumu vērtēšanas trešajā kārtā.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Trešajā kārtā esam atbalstījuši valsts aizdevuma piešķiršanu 31 pašvaldību projektam 28 pašvaldībās, tādējādi jau šā gada laikā iedzīvotāji varēs sagaidīt transporta infrastruktūras, t.sk. tiltu  būvniecību, īres dzīvokļu izveidošanu un arī citas nozīmīgas aktivitātes, kas ne tikai veicina pašvaldības izaugsmi, bet arī nodrošina darba iespējas iedzīvotājiem. Piesaistītās investīcijas ļauj radīt uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgu vidi reģionā, tādējādi veicinot reģionu attīstību kopumā.“ 

Trešajā projektu kārtā tika izvērtēts 41* investīciju projekts no 28 pašvaldībām, atbalstīts 31 investīciju projekts. Kopējais finansējums – 10,8 milj. eiro, bet aizņēmuma apmērs – gandrīz 9 milj. eiro.

Līdzīgi kā iepriekšējās kārtās, arī šoreiz populārākais aizdevumu mērķis ir transporta infrastruktūras attīstība: 

  • ielas, ceļi un ar to saistītais – 22 projekti no 18 pašvaldībām (aizdevums 6 760 035,28 euro)
  • tiltu, pārvadu un estakāžu būvniecībai vai pārbūvei – 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 572 624,59 euro)
  • attālinātie un bezkontakta pakalpojumi – 1 projekts no 1 pašvaldības (aizdevums 77 860,00 euro)
  • pievienošana centralizētiem kanalizācijas un ūdensapgādes tīkliem – 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 227 630,00 euro)
  • higiēnas prasību nodrošināšana PII –1 projekts no 1 pašvaldības (aizdevums 106 069,56 euro)
  • ēku vai tās daļu pielāgošana pašvaldības pakalpojumu sniegšanai – 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 1 163 494,10 euro)
  • īres dzīvokļu izveidošanai – 1 projekts no 1 pašvaldības (aizdevums 79 099,00 euro)

Noraidīti tika četri investīciju projekti, starp galvenajiem noraidīšanas iemesliem ir investīciju projekts neatbilst MK noteikumu mērķim, kā arī valsts budžeta aizdevuma kopējais apmērs ir mazāks nekā 50 000 eiro. Savukārt uz nākamo kārtu atliekami tika seši projekti.

Iespēja saņemt valsts aizdevumu arī šogad ir investīciju projektiem: pašvaldību ēku energoefektivitātei; pašvaldības transporta infrastruktūras attīstībai; jaunu pašvaldības pakalpojumu sniegšanas veidu attīstībai; mājsaimniecību pieslēgumu ūdenssaimniecībai nodrošināšanai; higiēnas prasību nodrošināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs. 

Lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašināja pašvaldību iespējas aizņemties, papildinot aizdevumu programmu ar iespēju projektus pieteikt arī: pašvaldības ēku pielāgošanai pašvaldības pakalpojumu sniegšanai; īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona; pašvaldības meliorācijas sistēmas infrastruktūrai; būvprojektu izstrādei nozīmīgiem un lieliem investīciju projektiem, kā arī pašvaldību uzsākto investīciju projektu pabeigšanai. Tāpat, lai mazinātu plašo Covid-19 izplatību, programmā iekļauts VARAM ierosinājums pašvaldībām saņemt valsts aizdevumu sociālo aprūpes centru pārbūvei vai pielāgošanai atbilstoši higiēnas prasībām. 

Svarīgs kritērijs aizdevuma saņemšanai ir projekta augsta gatavība – projekti būs jāpabeidz līdz 2022.gada beigām. Investīciju projektu pieteikumu iesniegšana paredzēta līdz katra mēneša pirmajam datumam, bet ne vēlāk kā līdz šī gada 1.novembrim. Valsts aizdevuma saņemšanai piesakoties, pašvaldībām jāņem vērā, ka investīciju projekta aizdevuma apmērs nevar būt lielāks par 85% no kopējām izmaksām, un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 15%. 

2020. gadā programmā piešķirtais valsts aizdevums pašvaldībām bija 99,6 milj. eiro, un kopumā atbalstīti 307 ceļu sakārtošanas, energoefektivitātes paaugstināšanas un citu investīciju projekti.

*līdz 05.05.2021. ministrijā saņemtie un iepriekšējā kārtā atliktie pašvaldību investīciju projekti) no 28 pašvaldībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI