DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

No amata atstādina Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoru V. Reinbahu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā ar iespējamu fiktīvu nodarbinātību un pašvaldības finanšu līdzekļu izsaimniekošanu no amata atstādināts Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinhahs, trešdien, 26.maijā, preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Rīkojums par V. Reinbaha atstādināšanu parakstīts trešdien, 26. maijā, pēc rūpīgas situācijas analīzes. Departamenta direktora pienākumus turpmāk pildīs direktora vietnieks Jānis Vaivods.

“Mēs jau ilgstošu laiku redzam iedzīvotāju neapmierinātu ar to, kas notiek satiksmes jomā – gan par to, kādos tempos notiek projekti, gan par projektu kvalitāti, gan par to, vai tie atbilst mūsdienīgiem risinājumiem. Protams, šeit ir jautājums arī par finansējumu, kas šai nozarei vienmēr ir trūcis, taču mana pārliecība ir tāda, ka šeit nav runa tikai par finansējuma jautājumiem, jo tos mēs varam atrisināt, bet vairāk par to, kāds ir bijis šo darbu izpildījums un attieksme pret uzticētajiem pienākumiem. Šis lēmums nekāda veidā neskar Satiksmes departamentu un tā darbiniekus, kurus es uzskatu par augstas klases profesionāļiem, kas godprātīgi veic savu darbu. Šis lēmums tieši vērsts uz to, lai uzlabotu departamenta darbību, sniegumu un mūsu visu dzīvi pilsētā satiksmes jomā,” sacīja M.Staķis

“Šim domes sasaukumam stājoties amatā, bija skaidrs, ka lielākais izaicinājums būs tieši infrastruktūras jautājumi. Nevienam nav noslēpums kādā stāvoklī atrodas tilti, to slēgšanu pieredzējām jau iepriekš. Joprojām viens tilts ir slēgts satiksmei, viens ir remontā un esam atklājuši vēl vairākus izaicinājumus. Ekspertīzes parāda, ka tuvākajos piecos gados mums ir pilnīgā jāveic kapitālais remonts četriem Rīgas tiltiem – Vanšu, Zemitāna un VEF tiltam, un Vairoga ielas pārvadam. Šie visi ir lieli izaicinājumi un, lai to paveiktu, ir svarīgas divas galvenās komponentes – finansējums un komanda vai departaments, kas ir spējīgs šos projektus realizēt gan noteiktajā laikā, gan tāmē, gan kvalitātē,” uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis.

Vicemērs norādīja, ka patlaban jau ir veikti būtiski soļi, lai šo situāciju labotu – ir piesaistīts papildu finansējums infrastruktūras uzlabošanai un attīstīšanai. Sadarbībā ar valdību, ir piesaistīti 27 miljoni eiro Austrumu maģistrāles pabeigšanai, panākts, ka Latvijas Attīstības un noturības mehānisma plānā 150 miljoni eiro paredzēti Rīgas infrastruktūras projektu īstenošanai, kā arī šobrīd pašvaldība pretendē uz 36 miljoniem Rīgas tramvaju sistēmas modernizācijai, un tiek meklētas iespējas saņemt 115 miljonus kritiskās infrastruktūras atjaunošanai, piemēram, Vanšu tiltam, VEF tiltam un vairākiem satiksmes pārvadiem.

Ķirsis uzsvēra, ka, ja attiecībā uz finansējuma piesaistīšanu ir redzams progress, tad, runājot par komandas darbu un projektu ieviešanu dzīvē, nekas par attīstību neliecina.

Viņš minēja, ka galvenie piemēri, kas raksturo Satiksmes departamenta nekvalitatīvo darbu, ir ielu attīrīšana no sniega ziemā un putekļu un smilšu nesavākšana pavasarī, problēmas ar darbu plānošanu – lēna un neefektīva iepirkumu organizēšana, kas bieži noved pie tā, ka iepirkumi bieži vien beidzas bez rezultātiem un ieplānotie darbi ir jāatliek un netiek īstenoti. Kā arī departamenta vadītāja izpratne par atklātību un sabiedrības informēšanu.

“Šie fakti ir tikai fonam, bet svarīgākais ir tas, ka pēdējās dienās mēs saņēmām informāciju no trauksmes cēlēja par pārkāpumiem Satiksmes departamentā, kur ir minēta gan fiktīvā nodarbinātību, gan pašvaldības finanšu līdzekļu iespējama izsaimniekošana, tostarp, visi šie pārkāpumu iezīmējas ar interešu konfliktu. Šī informācija nav savietojama ar Reinbaha kunga palikšanu amatā,” uzsvēra Ķirsis, piebilstot, ka rīcības operativitāte ir saistīta arī departamenta direktora apzināti veikto pretdarbību  šīs lietas apstākļu kvalitatīvai un efektīvai izvērtēšanai, jo viņš ir atteicies iesniegt pieprasītos dokumentus un informāciju, kas pastiprina bažas, ka viņam atrodoties amatā tiks veiktas darbības, lai konstatēto pārkāpumu pēdas tiktu slēptas.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks sacīja, ka ir svarīgi būt pārliecinātam, ka Satiksmes departamenta vadītājs kvalitatīvi pilda Rīgas domes un Satiksmes komitejas lēmumus.

“Satiksmes un transporta lietu komitejai, kura veic uzraudzību un pārraudzību pār Satiksmes departamentu, ir svarīga uzticība. Mums jābūt pārliecinātiem, ka gan pilsētas nodokļu maksātāju nauda, gan komitejas un domes pieņemtie lēmumi tiek pildīti. Diemžēl, man jāsaka, ka tas nenotiek,” sacīja O.Pulks.

Tāpat O.Pulks norādīja departamenta direktora neizdarību sabiedrības iesaistē, akcentējot, ka, lai gan regulāri V.Reinbahs ticis aicināts iesaistīt sabiedrību un nevalstiskās organizācijas projektu apspriešanā, ideju uzklausīšanā un kopīgu risinājumu meklēšanā, tas netika darīts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI