DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Visvairāk pieteikumu šogad saņemti dalībai centralizētajā eksāmenā matemātikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nākamajā nedēļā vispārējo izglītības iestāžu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi kārtos noslēguma pārbaudījumus par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu. Pagājušajā nedēļā, 29. aprīlī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas nosaka noslēguma pārbaudījumu par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu norisi klātienē. Kopumā gan uz obligātajiem, gan izvēles eksāmeniem saņemti 57 040 pieteikumi.

Lielākais eksāmenu kārtotāju skaits ir obligātajos eksāmenos, kuros katrā piedalīsies ap 17 000 izglītojamo gan no visparējās, gan profesionālās izglītības iestādēm, savukārt izglītojamo skaits, kuri pieteikti izvēles eksāmeniem ir no 719 izglītojamajiem, kuri plāno kārtot centralizēto izvēles eksāmenu ķīmijā, līdz 1496 izglītojamajiem, kuri pieteikušies kārtot eksāmenu mācību priekšmetā Latvijas un pasaules vēsture. Necentralizētos eksāmenus šogad nolēmuši kārtot  1864 izglītojamie.

Lai vispārizglītojošo mācību priekšmetu eksāmenu norise būtu droša, izglītojamajiem un pieaugušajiem, kuri iesaistīti obligāto pārbaudījumu norisē, jāievēro galvenie drošības pamatprincipi - jāveic testēšana (gan skolēniem, gan pieaugušajiem, kas piedalās eksāmenu norisē un organizēšanā), jāievēro distances un higiēnas prasības, kā arī eksāmenu laikā visiem jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi, tostarp mutes un deguna aizsegi. Pirms eksāmeniem, kā arī to laikā, īpaša uzmanība jāpievērš telpu vēdināšanai. Vienā eksāmena telpā drīkstēs atrasties ne vairāk kā 25 izglītojamie, bet atbilstoša izmēra skolas zālē pieļaujama līdz 40 izglītojamo klātbūtne.

Ir sagatavoti „Ieteikumi 12. klašu izglītojamo un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu valsts pārbaudījumu organizēšanai un norisei 2020./2021.mācību gadā”, kuru pamatā ir regulējums testēšanas, transporta, distancēšanās, higiēnas, individuālo aizsardzības līdzekļu un pašizolācijas ievērošanai, ja skolēns ir atgriezies no ārvalstīm.

Ministru kabineta noteikumi par valsts pārbaudes darbiem 2020./2021.mācību gadā nosaka, ka svešvalodas eksāmeni notiks laika posmā no 11. līdz 14. maijam. Šo eksāmenu kārtot pieteikti kopumā 17 137 izglītojamie.

  • Angļu valodas rakstiskā daļa norisināsies 11.maijā, bet mutvārdu daļa - 11., 12. un 13. maijā. Kopumā angļu valodas eksāmenu kārtos – 14 709 izglītojamie.
  • Krievu valodas rakstu daļa plānota 13.maijā un mutvārdu daļa - 13. un 14.maijā. Šim eksāmenam kopumā pieteikti 2287 izglītojamie, vairāk kā puse, jeb 1593 skolēni pieteikti no vispārējās izglītības iestādēm.
  • Franču valodas eksāmens norisināsies 14.maijā. To šogad izvēlējušies kārtot  24 divpadmitās klases skolēni un viens trešā kursa audzēknis, savukārt vācu valodas eksāmens notiks (gan rakstiskā, gan mutvārdu daļa) 12.maijā. To šogad kārtos 115 divpadsmitās klases skolēni un viens pirmā kursa audzēknis. 

Latviešu valodas eksāmens vidējās izglītības iegūšanai notiks 18.maijā. Tam kopumā pieteikti 16531 izglītojamie.  Saņemti 11 557 pieteikumi par skolēniem no vidusskolas klasēm un gandrīz 5000 audzēkņu no profesionālās izglītības iestādēm. 

Matemātikas eksāmens notiks 21.maijā. Tam kopumā pieteikti 16902 izglītojamie. Gandrīz 12 000 vidusskolēni un nedaudz vairāk kā 5000 audzēkņi no profesionālās izglītības iestādēm.

No izvēles eksāmenu priekšmetiem - 24.maijā plānots Latvijas un pasaules vēstures centralizētais eksāmens, ko šajā mācību gadā kārtos 1496 izglītojamie, no tiem lielākais kārtotāju skaits šobrīd mācās profesionālās izglītības iestādēs (961 audzēknis), pārējie skolēni pieteikti no vidusskoās klasēm.

26.maijā notiks ķīmijas eksāmens – kopējais kārtotāju skaits 719 (654 vidusskolas skolēni un 65 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi).

28.maijā – fizikas eksāmenā. Tajā kopumā piedalīsies 974 izglītojamie (688 12.klases skolēni un 286 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, bet 1.jūnijā organizētajā bioloģijas eksāmenā dalība pieteikta kopā 1435 vispārējās izglītības iestāžu skolēniem(1383) un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem(52).

Kā ik katru gadu, izglītības iestādes organizē arī necentralizēto eksāmenu norisi ekonomikā, ģeogrāfijā, informātikā un mazākumtautību (krievu) valodā un literatūrā. Lielākais skolēnu skaits, kas pieteicies kārtot šo eksāmenu ir 11. un 12.klasēs – kopā 1041 skolēni, savukārt profesionālās izglītības iestādēs šo pārbaudījumu kārtos 24 audzēkņi. Otrs lielākais izglītojamo skaits plānots necentralizētajā ekonomikas eksāmenā – 468, savukārt ģeogrāfijas eksāmenam pieteikti 156 izglītojamie un par vienu vairāk, jeb 157 skolēni, plāno piedalīties necentralizētajā eksāmenā mazākumtautību (krievu) valodā un literatūrā.

Lai epidemioloģiskā situācija valstī nebūtu šķērslis mācību gada noslēgumam un valsts pārbaudījumiem, ļaujot jauniešiem saņemt savu zināšanu objektīvu vērtējumu, kā arī izglītības ieguves dokumentu par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu, Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Valsts izglītības satura centru ir veikusi virkni sagatavošanās darbu pārbaudījumu drošības un praktiskās norises jomā.

Izglītojamie, kuri nevar piedalīties eksāmenā tādēļ, ka ir konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai ir Covid-19 slimnieka kontaktpersonas, tiek nodrošināta iespēja kārtot eksāmenu papildtermiņā (sākot ar 14. jūniju), pamatojoties uz ģimenes ārsta izsniegto izziņu.

Informāciju par 2020./2021. mācību gada noslēguma pārbaudījumiem vienkopus atradīsiet Valsts izglītības satura centra mājaslapas sadaļā à https://www.visc.gov.lv/lv/valsts-parbaudes-darbi

Šeit pieejams 2020./2021. MĀCĪBU GADA VALSTS PĀRBAUDĪJUMU GRAFIKS

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI