DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Valsts prezidents piešķir Cildinājuma rakstu bijušajai ilggadējai Apžēlošanas dienesta vadītājai Ritai Aksenokai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

22. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits piešķīris Cildinājuma rakstu bijušajai ilggadējai Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu noziegumu izmeklēšanas pārvaldes priekšniecei un bijušajai Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītājai Ritai Aksenokai, paužot atzinību par nozīmīgo ieguldījumu Apžēlošanas dienesta izveidē un Apžēlošanas likuma izstrādē.

“Augsti vērtēju Jūsu ieguldījumu Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienesta izveidē un Apžēlošanas likuma izstrādē. Tas tika paveikts, balstoties Jūsu nozīmīgajā pieredzē sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanā Latvijas Republikas prokuratūrā, izcilajās darba spējās, viedumā un augstajos ētikas standartos. Līdzgaitnieki arī mūsdienās Jūs cildina un atceras kā Apžēlošanas dienesta dvēseli – iedvesmojošu, atsaucīgu, iejūtīgu, sirdsgudru kolēģi. Esmu pateicīgs par Jūsu paveikto un sveicu Jūs 85. jubilejā!” Cildinājuma rakstā norāda Valsts prezidents.

Notiesāto personu apžēlošana ir viena no Valsts prezidenta tiesībām, ko nosaka Satversmes 45. pants. Lai gan Latvijas Republikas 5. Saeima 1993. gada 6. jūlijā pilnībā atjaunoja Satversmes 45. pantu, apžēlošanas kārtība tajā nebija reglamentēta, tādēļ 1993. gada 17. decembrī Valsts prezidents Guntis Ulmanis apstiprināja Latvijas Valsts prezidenta kancelejā izstrādāto Nolikumu par apžēlošanas lūgumu izskatīšanas kārtību un izveidoja struktūrvienību – Apžēlošanas dienestu. Apžēlošanas likumu, kas nosaka Valsts prezidenta apžēlošanas tiesību izmantošanas apjomu un kārtību Saeima pieņēma vien 1998. gada 16. jūnijā. Pēc Apžēlošanas likuma spēkā stāšanās Valsts prezidents apžēlošanas pilnvaru īsteno Apžēlošanas likumā noteiktajā apjomā un kārtībā. Rita Aksenoka sniedza milzīgu ieguldījumu šajā procesā jau no 1993. gada, taču par Apžēlošanas dienesta vadītāju strādāja no 1995. līdz 2007. gadam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI