DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iedzīvotāju apziņošanā par iespējamiem katastrofu draudiem vai militāro apdraudējumu tiks ieviesta šūnu apraides sistēma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 13.aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas paredz nākotnē Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, iespējamu katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos apziņojot iedzīvotājus ar mobilo tālruņu starpniecību.

Šūnu apraide ir progresīva tehnoloģija, kas apvieno divus nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus – brīdināšanu un informēšanu. Tas nozīmē, ka personas, kuras atradīsies apdraudētajā teritorijā, vienlaikus tiks informētas par apdraudējumu, kā arī saņems savos mobilajos telefonos informāciju par ieteicamo rīcību, neatkarīgi no apdraudējuma skartās teritorijas lieluma un mobilo telefonu jeb abonentu daudzuma konkrētajā teritorijā.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzsver: “Mūsdienīgais risinājums - šūnu apraides sistēmas ieviešana - būs vērsts uz sabiedrības kopējām drošības interesēm, lai katastrofas vai to draudu gadījumā cilvēki saņemtu pēc iespējas precīzāku un ātrāku informāciju par apdraudējumu, kā arī par sagaidāmo rīcību. Vienlaikus turpināsim darbu arī pie sabiedrības izglītošanas par rīcību apdraudējumu gadījumos. Šūnu apraides sistēmas ieviešana nākotnē ir viens no stūrakmeņiem, lai stiprinātu nacionālās drošības un valsts aizsardzības sistēmas noturību pret dažādiem apdraudējumiem.” 

Ieviešot šo mūsdienīgo risinājumu, ieguvumi sabiedrībai būs apziņošanas ātrums, jo informācija tiks nosūtīta dažu minūšu laikā; brīdinājums tiks saņemts uz jebkuru ieslēgtu telefonu; būs nodrošināta iespēja sasniegt personas, kuras viesojas Latvijā, kā arī personas ar dzirdes traucējumiem. Ja gadījumā kāds no mobilo sakaru operatoru tīkliem nestrādās, citu operatoru tīkla pārklājums ļaus nodrošināt iedzīvotāju apziņošanu.  

Citu valstu pieredze liecina, ka šūnu apraides sistēma ir izmantojama plūdu gadījumos, lielu mežu, purvu vai kūdras ugunsgrēku gadījumos, vētras gadījumā, ķīmiskās avārijas apdraudējumos, dzelzceļa, aviācijas vai autotransporta avārijas gadījumā, pandēmijas gadījumā, masu nekārtību, terorisma gadījumos, izbēgušu cietumnieku gadījumos, nekontrolētu bēgļu vai migrācijas plūsmas gadījumā, pārrobežu apdraudējuma gadījumā u.c. situācijās.

Šūnu apraide ir ieviesta vairākās valstīs - Lietuvā, Norvēģijā, Rumānijā, Nīderlandē un Japānā. Vēl viena būtiska priekšrocība, ieviešot šūnu apraides sistēmu Latvijā, ir tā, ka Lietuvas un Latvijas tirgū darbojas vieni un tie paši mobilo sakaru operatori.  Svarīgi ir arī tas, ka mobilo sakaru operatoriem ir pieredze ar šūnu apraides tehnoloģiju.

Šobrīd valsts agrīnās brīdināšanas sistēmā ietilpst Latvijas pilsētās un pagastos izvietotās trauksmes sirēnas (tādas Latvijā ir pavisam 164). Tāpat sistēmā ietilpst valsts un pašvaldību institūciju trauksmes un apziņošanas iekārtas; elektroniskie plašsaziņas līdzekļi (radio, televīzija); raidorganizācijas un elektronisko sakaru komersanti (interneta portāli, kabeļtelevīzijas, citi televīzijas kanāli un radio stacijas, kuri izmanto interneta un satelīta sakaru risinājumus), kā arī mobilo sakaru operatori. Visbeidzot sistēmā ietilpst VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” izveidotais operatīvais meteoroloģiskais novērojumu tīkls, kā arī operatīvo dienestu un Nacionālo bruņoto spēku trauksmes un apziņošanas iekārtas.

Neskatoties uz agrīnās brīdinājumu sistēmas regulāru pilnveidošanu, joprojām pastāv problēmas, kuras ierobežo tās darbības efektivitāti. Vienlaikus arī jāpilnveido sabiedrības drošības kultūra un izglītošana par rīcību apdraudējuma situācijās, tajā skaitā par nepieciešamo rīcību, izdzirdot trauksmes sirēnas, kuras turklāt nav dzirdamas iekštelpās, kā arī tās tikai pievērš uzmanību, nevis sniedz informāciju par to, kā jārīkojas.

Jāņem vērā arī fakts, ka ar trauksmes sirēnām nav iespējams efektīvi brīdināt cilvēkus ar dzirdes traucējumiem.

2020. gadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veica pētījumu, kurā vērtēja trīs iespējamos risinājumus valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas balstās uz mobilo sakaru operatoru pakalpojumiem - šūnu apraidi, apziņošanu ar SMS un mobilo aplikāciju. Kā piemērotākais risinājums tika izvēlēta šūnu apraide, kas būs papildu mūsdienīgs risinājums iedzīvotāju apziņošanai jau minētajiem esošajiem risinājumiem valsts agrīnās brīdināšanas sistēmā – trauksmes sirēnām, elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem u.c.

Šūnu apraides sistēmas risinājuma ieviešanai paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības fonda 2021.-2027.gada plānošanas perioda Darbības programmas specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām” līdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI