DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Izskata ziņojumus par Latvijas dalību “EXPO” Dubaijā un Osakā, kā arī investīciju projektu “zaļais koridors”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 9. aprīlī Ārlietu ministrija attālinātā formātā noturēja 18. Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padomes sēdi, kuru vadīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un padomes vietnieks ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Sēdē tika skatīti: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ziņojums par Latvijas dalību izstādē “EXPO 2020” Dubaijā, Ekonomikas ministrijas ziņojums par Latvijas dalību izstādē “EXPO 2025” Osakā un LIAA ziņojums par stratēģisko investīciju projektu “zaļais koridors”.

Atklājot sanāksmi, abi ministri norādīja, ka darba kārtības uzsvars ir – Latvijas dalība “EXPO”, kā arī investīciju piesaiste, kas šobrīd, kad aktīvi strādājam pie ekonomikas atveseļošanas, ir īpaši aktuāla.

“EXPO 2020” norisināsies Dubaijā, AAE, laika posmā no 2021. gada 1. oktobra līdz 2022. gada 31. martam. Latvijas dalībai izstādē būtiskākais ir kopīgi īstenot izstrādāto valsts tēla koncepciju, maksimāli iesaistot arī Latvijas uzņēmējus.

LIAA direktors K. Rožkalns informēja padomi par Latvijas paviljona ierīkošanas darbiem un plānotajām aktivitātēm. Šī gada 27. novembrī “EXPO 2020” laikā plānota Latvijas nacionālā diena, savukārt nākamajā dienā – biznesa forums. Sadarbībā ar Kultūras ministriju iecerēti virkne kultūras pasākumu – Latvijas mākslas mēnesis Dubaijas mākslas kvartālā, Latvijas Nacionālās operas un baleta viesizrādes Dubaijas operā.

Jaunumi par Latvijas dalību “EXPO 2020” ir pieejami www.expo2020.lv mājaslapā, jautājumu gadījumā var sazināties ar LIAA, rakstot expo2020@liaa.gov.lv.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks R. Aleksejenko sniedza informāciju par “EXPO 2025”, Osakā, kas notiks no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim. Ņemot vērā, ka Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu piedalīties izstādē, padome vienojās, ka Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Ārlietu ministriju jāsagatavo informatīvais ziņojums par Latvijas dalību “EXPO 2025” izskatīšanai Ministru kabinetā un tālākai lēmuma pieņemšanai.

Kopumā padomes locekļi atzinīgi vērtēja iespēju Latvijai piedalīties “EXPO 2025”, norādot, ka tai jābūt ekonomiski sabalansētai.

Dienas kārtības trešais jautājums bija LIAA ziņojums par stratēģisko investīciju projektu “zaļais koridors”. Ministru kabinets 4. februārī apstiprināja Ekonomikas ministrijas un LIAA piedāvājumu radīt “zaļo koridoru”, kura mērķis ir ievērojami paātrināt administratīvos procesus, lai nodrošinātu ātrāku investīciju projektu realizāciju pandēmijas laikā.

No Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padomes pārstāvjiem sēdē piedalījās: Ekonomikas, Satiksmes un Zemkopības ministriju pārstāvjiValsts prezidenta un Ministru prezidenta padomnieki, kā arī LIAA, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāji. Kā pieaicinātie piedalījās: Saeimas, Kultūras ministrijas un Latvijas Institūta pārstāvji. Ņemot vērā, ka darba kārtības jautājumi par Latvijas dalību EXPO ir cieši saistīti ar Latvijas Ārējā tēla politikas koordinācijas padomes kompetencē esošajiem jautājumiem, sēdē piedalījās arī Latvijas Ārējā tēla politikas koordinācijas padomes sēdes dalībnieki – Valsts kancelejas, Saeimas Ārlietu komisijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja, Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras, #esiLV pārstāvji.

Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padome ir Ministru kabineta 2012. gadā izveidota koleģiāla un koordinējoša institūcija ārlietu ministra vadībā, kuras mērķis ir nodrošināt saskaņotu valsts pārvaldes un citu institūciju sadarbību sekmīgas ārējās ekonomiskās politikas veidošanā un īstenošanā. Tā veido sistemātisku dialogu starp valsts un nevalstisko sektoru. Tajā pārstāvēti arī ekonomikas, satiksmes un zemkopības ministri, Valsts prezidenta un Ministru prezidenta padomnieki ārlietu un ekonomikas jautājumos, kā arī LIAA, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI