DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Uzbekistānas Ārlietu ministriju pārstāvji apspriež perspektīvos sadarbības virzienus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 8. aprīlī tiešsaistē notika Latvijas un Uzbekistānas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas. Latviju sarunās pārstāvēja valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors Jānis Mažeiks, Uzbekistānas delegāciju vadīja ārlietu ministra pirmais vietnieks Farhods Arzijevs (Farhod Arziev).

Abu ministriju pārstāvji atzinīgi novērtēja Latvijas un Uzbekistānas regulāro politisko dialogu un konstruktīvo praktisko sadarbību. Jānis Mažeiks pauda Latvijas interesi turpināt augsta līmeņa amatpersonu vizīšu apmaiņu, līdzko epidemioloģiskā situācija to atļaus. Farhods Arzijevs uzsvēra labos kontaktus starp parlamentiem un apliecināja vēlmi tos stiprināt.

Farhods Arzijevs pateicās par Latvijas atbalstu uzsāktajām reformām valstī un pauda interesi par Latvijas ekspertīzi arī turpmāk. Jānis Mažeiks apliecināja, ka Latvija turpinās sniegt atbalstu Uzbekistānas reformām attīstības sadarbības ietvaros gan divpusējos, gan daudzpusējos projektos. Līdz šim galvenās sadarbības jomas ir laba pārvaldība (tostarp e-pārvaldība un robežu pārvaldība), izglītība, lauksaimniecība, dzimumu līdztiesība un ilgtspējīga attīstība.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, Jānis Mažeiks un Farhods Arzijevs uzsvēra savienojamības nozīmi tirdzniecības attīstībā un apliecināja interesi turpināt sadarbību transporta un tranzīta jomā. Tika atzīmēta veiksmīgā sadarbība izglītības jomā. Latvijā studē vairāk kā 1300 Uzbekistānas pilsoņu, Latvijas augstskolas ir izveidojušas filiāles Uzbekistānā, ir uzsāktas dubultdiplomu studiju programmas. Gan Latvija, gan Uzbekistāna ir ieinteresēta sadarbību paplašināt.

Ar gandarījumu tika atzīmēta labā sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros. Jānis Mažeiks pauda atbalstu Eiropas Savienības un Uzbekistānas Padziļinātās partnerības un sadarbības līguma noslēgšanai un apsveica Uzbekistānu ar Vispārējās preferenču sistēmas (GSP+ General System of Preferences) statusa iegūšanu. F. Arzijevs pateicās par Latvijas aktīvo iesaisti Eiropas Savienības un Centrālāzijas attiecību veidošanā, īpaši atzīmējot Latvijas Valsts robežsardzes vadīto ES robežu pārvaldības programmu Centrālāzijā (BOMCA). J. Mažeiks apliecināja, ka Latvija turpinās aktīvi iesaistīties ES stratēģijas Centrālāzijai īstenošanā, turpinot vadīt BOMCA 10. fāzi. Afganistānas pievienošanās programmas 10. fāzei veicinās valsts iesaisti reģionālajos savienojamības procesos, tādējādi sekmējot Centrālāzijas reģiona attīstību.

Latvijas un Uzbekistānas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas tiek rīkotas regulāri, iepriekšējā tikšanās notika Rīgā 2020. gada 11. martā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI