DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš: Latvijai ir jāatgūst vēsturiski raksturīgais eksportspējas apjoms

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien, 17. martā, uzrunājot uzņēmējus Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) kopsapulcē, uzsvēra, ka Latvijai pēc Covid-19 pandēmijas ir mērķtiecīgi jāīsteno nacionālā industriālā politika jeb viedā reindustrializācija, lai atgūtu Latvijai vēsturiski raksturīgo eksportspējas apjomu.

Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, Ministru prezidents LDDK kopsapulces dalībniekus uzrunāja attālinātā režīmā.

K. Kariņš uzrunā pateicās LDDK vadībai par aktīvo sadarbību pēdējā gada laikā, kas pagāja Covid-19 pandēmijas zīmē - līdzdarbojoties infekcijas slimības izplatības ierobežošanai nepieciešamo lēmumu pieņemšanā, kā arī paužot pamatotu kritiku. Ministru prezidents uzsvēra, ka uzņēmēji ir sadzirdēti no visas valdības kopumā.

Ministru prezidents uzrunā atzina, ka Covid-19 pandēmija nāca negaidīti un ne valdībām, ne uzņēmējiem pasaulē nebija priekšstatu, kā rīkoties, tādēļ bija nepieciešams mācīties, kā reaģēt. Valsts pērn pavasarī reaģēja apsteidzoši, ieviešot plašus ierobežojumus vēl pirms straujas vīrusa izplatības, savukārt rudenī situācija bija citādāka, ierobežojumi tika ieviesti pakāpeniski līdz ar saslimstības pieaugumu, kas augstāko punktu sasniedza Vecgada vakarā.

Šobrīd saslimstība lēni, bet pakāpeniski samazinās, valdība pagājušā nedēļā lēmusi par nostiprinošiem pasākumiem saslimstības samazinājuma nostiprināšanai. Tomēr ir jābūt gataviem straujai rīcībai, jo saslimstība var pieaugt koronavīrusa britu variācijas izplatības dēļ.

Izeja no pandēmijas izraisītās krīzes ir plaša sabiedrības vakcinācija. Tā ir liels izaicinājums ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. K. Kariņš pauda, ka šobrīd ar vēl piecu ES dalībvalstu valdību vadītājiem ir ierosinājis diskusiju ES visaugstākajā līmenī par vakcīnu piegādes izlīdzināšanas mehānisma izveidi, lai novērstu vakcīnu pieejamības nevienlīdzību ES. Vienlaikus Latvijā aktīvi notiek gatavošanās plašai sabiedrības vakcinācijai no aprīļa, kad plānotas lielākas Covid-19 vakcīnu piegādes.

Runājot par ekonomikas attīstības perspektīvām, Ministru prezidents uzsvēra, ka atbildi redz viedā reindustrializācijā - valdībā nesen apstiprināto nacionālās industriālās politikas pamatnostādņu īstenošanā, kas paredz ekonomikas attīstību un sabiedrības labklājības pieaugumu balstīt uz eksportējošo sektoru, mērķtiecīgi investējot tā attīstībā, lai atgūtu Latvijai vēsturiski raksturīgo eksportspējas apjomu.

Investīcijas viedās industrializācijas īstenošanai tiks plānotas no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM).

Ņemot vērā Eiropas Komisijas redzējumu, kā arī ņemot vērā valdībā apstiprinātās Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnes, Latvijas sagatavotais ANM plāns tiks uzlabots, to diskutējot gan ar partneriem valdībā, gan sociālajiem un sadarbības partneriem, kā arī pilsonisko sabiedrību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI