DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre: ES jāturpina paplašināt brīvās tirdzniecības nolīgumu tīklu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 2. martā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos neformālajā videokonferencē. Sanāksme tika īpaši veltīta diskusijām par jauno ES tirdzniecības stratēģiju un uzdevumiem turpmākajiem gadiem.

Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ir svarīgi ES turpināt realizēt atvērtu un godīgu tirdzniecības politiku, un spēt nepakļauties izteikta protekcionisma vēsmām. “ES ir jāturpina paplašināt un padziļināt brīvās tirdzniecības nolīgumu tīklu. Savukārt, lai izskaustu negodīgu konkurenci, ir jānodrošina spēcīgi instrumenti, ar ko sevi aizstāvēt gadījumos, kad tas ir nepieciešams,” akcentēja Z. Kalniņa-Lukaševica.

ES tirdzniecības apgrozījums veido gandrīz pusi – 43% – no bloka iekšzemes kopprodukta. Pēdējo piecu gadu laikā pateicoties brīvās tirdzniecības nolīgumiem, partnervalstīs ir likvidētas vairākas tirdzniecības barjeras. Tā rezultātā 2019. gadā ir izdevies veicināt ES eksporta pieaugumu par 8 miljardiem eiro.

“Mēs sagaidām, ka jaunās tirdzniecības politikas iniciatīvas atbalstīs digitālo pāreju un ilgtspējas mērķu sasniegšanu. ES tirdzniecības politikai ir jāstimulē ekonomikas izaugsme un pilsoņu labklājība un jāļauj radīt jaunas darba vietas. Tomēr neaizmirsīsim, ka tirdzniecības sarunas dod iespēju arī stiprināt un izplatīt mūsu pamatvērtības, īpaši tādās jomās kā cilvēktiesības un vides ilgtspēja. ES tirdzniecības politikai ir jāstimulē gan vērtībās balstītā pieeja, gan ekonomikas izaugsme,“ teica parlamentārā sekretāre.

Parlamentārā sekretāre arī uzsvēra nepieciešamību pēc spēcīgas un atjaunotas multilaterālās tirdzniecības sistēmas, tādēļ Pasaules tirdzniecības organizācijas reformu plāna izstrāde ir neapšaubāma prioritāte. Starptautisko tirdzniecības izaicinājumu pārvarēšanai ES ir jāveido cieša sadarbība ar līdzīgi domājošiem partneriem, īpaši ar ASV. 

Jaunās stratēģijas pamatā ir ES gatavība sekmēt ekonomikas atlabšanu, sniedzot atbalstu zaļajai un digitālajai pārveidei, atkārtoti pievēršoties mulitlaterālisma stiprināšanai un globālās tirdzniecības noteikumu reformēšanai.

Informācijai 

Diskusijas Tirdzniecības padomē tika balstītas uz š.g. 18. februārī publicēto Eiropas Komisijas paziņojumu par ES Tirdzniecības politikas pārskatīšanu, kurā Komisija identificē svarīgākos izaicinājumus tirdzniecības jomā, ieskicē galvenos darbības virzienus, kā arī izvirza ES tirdzniecības politikas vidēja termiņa mērķus ar skatu uz 2030. gadu. Jaunās stratēģijas mērķis ir panākt jaunu vienprātību attiecībā uz tirdzniecības politiku, kuras pamatā ir atvērtība, ilgtspēja un pārliecinātība. Saite uz Eiropas Komisijas stratēģiju. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI