DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Piedzīvot ziemas rosību Austrumlatvijas purvos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Austrumlatvijas purvus, kad termometra stabiņš noslīd pat līdz mīnus 20 grādu atzīmei, klāj sniega sega, valda klusums, un ir sajūta, ka purvā nav dzīvības. Taču, tas ir tikai šķietami. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis aicina ieklausīties un rūpīgi vērot dabā notiekošo.

“Slēpojot uz purvu, pāri krūmainām pļavām lēnā riksī redzu skrienam četrus aļņus. Arī šur un tur purvā ir redzamas aļņu pēdas – tie pārstaigā no vienas purva salas uz citu, meklējot vēl neapgrauztus kārklu krūmus. Vēl redzamas balto zaķu pēdas, lekusi arī meža cauna.

Tālāk purvā pamanu nesen gājušu trīs vilku pēdas, tie sekojuši vientuļai stirnai. Pēkšņi no slēpju priekšas gaisā uzspurdz rubeņu bars – tie bija paslēpušies sniegā. Šāda uzvedība rubeņiem ir raksturīga – tie  lidojumā iekrīt sniegā un nav redzami. Zem biezās sniega segas tie nakšņo, līdz kāds tos iztraucē, atstājot sniegā spārnu un astes švīkas,” savu aktīvo ziemas piedzīvojumu apraksta Uģis Bergmanis.

Rubeņu skaits kopš intensīvas mitrzemju nosusināšanas iepriekšējā gadsimta otrajā pusē ir ievērojami samazinājies. Latvijas austrumu un ziemeļaustrumu daļā šie putni vēl ir sastopami samērā bieži, arī lauksaimniecības zemēs. Turpretim Kurzemē tie mīt tikai lielos purvos.

AS “Latvijas valsts meži” valdījumā atrodas lielākās purvu platības Latvijā. Purvi ir daudzu augu un dzīvnieku sugu vienīgā mājvieta, tāpēc bioloģiski vērtīgākie un lielākie purvi ir aizsargāti. Turpretim, purvos ar mazāku dabas daudzveidību un vēsturiski izmantotajos purvos tiek iegūta kūdra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI