DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Novembrī strauji pieauga mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Novembrī mazumtirdzniecības apgrozījumu lielā mērā ietekmēja 9. novembrī valstī izsludinātā ārkārtējā situācija, kas noteica papildu ierobežojumus arī mazumtirdzniecībā.

Pēc iepriekšējos mēnešos vērojamā stabilā pieauguma, nozares apgrozījuma kāpums novembrī bija mērenāks. Novembrī mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums bija par 1% lielāks nekā 2019.gada novembrī (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās), kaut gan pieauguma tempi saruka.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī gada griezumā saruka par 3,4%. To noteica tirdzniecības ierobežojumi, kas ierobežo tirgot lielāko daļu nepārtikas preces. Gandrīz par 1/3 saruka apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecība. Saruka arī grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība un pulksteņu, juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecība. Sarukums turpinājās arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču kategorijā, kas ir skaidrojams ar visu publisko pasākumu atcelšanu un aizliegšanu, kā arī kultūrvietu un izstāžu vietu darbības pārtraukšanu.

Vienlaikus, novembrī strauji pieauga mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība. Ņemot vērā, ka higiēnas preču tirdzniecība un aptieku darbība netika ierobežota, pieauga mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība un farmaceitisko, medicīnisko piederumu mazumtirdzniecība.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums bija vērojams visās kategorijās, no kurām visstraujāk saruka mazumtirdzniecība stendos un tirgos, kā arī lietotu preču veikalos.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība novembrī saglabāja pozitīvu pieaugumu un tas bija par 1,7% lielāks nekā iepriekšējā gada novembrī.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums aizvien pieaug un novembrī tas bija par 12% augstāks nekā iepriekšējā gada novembrī, nodrošinot lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecības apgrozījumā. To var daļēji skaidrot ar to, ka lielākā daļa iedzīvotāju savus atvaļinājumus pavadīja Latvijā un nedevās ārzemju ceļojumos, attiecīgi izmantojot iespējas ceļot pa Latviju.

Šī gada janvārī-novembrī mazumtirdzniecības apgrozījums par 2,1% pārsniedza 2019.gada attiecīgā perioda rādītāju.

Ņemot vērā, ka sākot ar novembri ierobežojošie pasākumi tika pastiprināti, tad sagaidāms, ka situācija nozarē gada pēdējā mēnesī būs pasliktinājusies. Vienlaikus mazumtirdzniecības apgrozījuma dinamiku ietekmēs uzņēmēju spēja pielāgoties jaunajiem apstākļiem ieviešot e-komercijas vai attālinātas pircēju apkalpošanas risinājumus. Turpmākā situācija nozarē būs atkarīga no tā, cik veiksmīgi izdosies ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību un no turpmākajiem ierobežojumiem, kas attiecīgi ietekmēs gan iedzīvotāju pirktspēju, gan mazumtirdzniecības veikalu darbību.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums

(izmaiņas % pret iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, salīdzināmās cenās, sezonāli neizlīdzināti dati)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI