DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

TM aicina iesaldēt kadastrālās vērtības līdz 2025. gadam, lai būtiski reformētu NĪN politiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nepieļautu nekustamā īpašuma nodokļa kāpumu saistībā ar strauju nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību pieaugumu, Tieslietu ministrija ir apliecinājusi gatavību izstrādāt priekšlikumus kadastrālo vērtību iesaldēšanai, paredzot, ka jaunās kadastrālās vērtības stāsies spēkā 2025. gadā, par pamatu to bāzei ņemot situāciju nekustamā īpašuma tirgū uz 2019. gadu.

Saeimas Juridiskās komisijas 15. decembra sēdē tika skatīti divi deputātu iesniegtie likumprojekti par kadastrālo vērtību iesaldēšanu līdz 2023. vai 2026. gadam. Tieslietu ministrijas pārstāvji sēdē aicināja atbalstīt Jauno konservatīvo frakcijas deputātu sagatavoto likumprojektu, bet kadastrālās vērtības iesaldēt līdz 2025. gadam.

Vienlaikus no TM puses tika uzsvērts, ka jaunās kadastrālās vērtības nedrīkst stāties spēkā, kamēr Finanšu ministrija nav pabeigusi darbu pie nekustamā īpašuma nodokļa reformas, tādejādi būtiski samazinot NĪN likmes. Atbildīgās Juridiskās komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja nepieciešamību iesaldēt kadastrālās vērtības, kā arī vienojās turpināt jautājuma izskatīšanu komisijas sēdē janvārī.

Jau šī gada vasarā, kad sabiedrības līdzdalībai tika nodotas jaunās projektētās kadastrālās vērtības, bija skaidri redzams, ka vērtība neizbēgami celsies gandrīz visos nekustamā īpašuma tirgus segmentos, paredzot būtisku pieaugumu arī lielai daļai mājokļu. Tam par iemeslu ir tas, ka pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības ir iesaldētas 2012., 2013. gada līmenī. Šo gadu laikā nekustamā īpašuma tirgus ir mainījies, tādēļ, aktualizējot kadastrālo vērtību bāzi, jau iepriekš tika uzsvērts, ka ir nepieciešams vienlaikus pārskatīt arī NĪN politiku, radot efektīvus instrumentus, kā saprātīgi mazināt iespējamo nodokļa kāpumu sabiedrībai. Bez šāda instrumenta jaunās projektētās kadastrālās vērtības nevar stāties spēkā.

Turklāt jāņem vērā fakts, ka Covid-19 vīrusa otrais vilnis varētu negatīvi ietekmēt nekustamā īpašuma tirgus attīstību un Latvijas ekonomisko izaugsmi. Tādēļ šobrīd spēkā esošās kadastrālās vērtības ir jāiesaldē, lai neradītu nevajadzīgu spriedzi sabiedrībā saistībā ar to pieaugumu un attiecīgi izmaiņām ar nekustamo īpašumu saistītajos nodokļu maksājumos. Tādējādi gādājot par to, lai nekustamā īpašuma nodokļa maksājums nemainītos līdz 2025. gadam.

Nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību izmanto ne tikai NĪN aprēķinam, bet arī daudzām citām vajadzībām, piemēram, dažādu nodevu (mantojumu vai dāvinājumu formēšanas situācijās), zemes nomas maksas aprēķināšanai un citos zemes un būvju īpašnieku savstarpējos darījumos vai strīdus situācijās. Tādējādi Tieslietu ministrija piedāvāja turpmāk uzturēt apstiprināto kadastrālo vērtību bāzi nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām ilgāku laika periodu, to neaktualizējot, lai veicinātu lielāku stabilitāti un prognozējamību nekustamā īpašuma īpašniekiem nodokļu jomā. Citām tautsaimniecības vajadzībām aktuālu un tirgus datos pamatotu kadastrālo vērtību bāzi tiek plānots atjaunot reizi četros gados.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI