DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
6
6

Kāpēc marķē kokus?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ejot mežā, dažviet var novērot kokus, uz kuru stumbriem ir uzkrāsotas košas krāsas zīmes. Ko nozīmē šīs horizontālās līnijas uz kokiem un kas ar tiem notiks tālāk?

Šādi tiek marķētas plānoto mežizstrādes cirsmu robežas un atzīmēti mežaudzē saglabājamie koki. Marķēti tiek arī ekoloģiskie koki un to grupas, kā arī citas dabas vērtības, piemēram, koki ap dzīvnieku alām. Tādējādi marķētās dabas vērtības cirsmu izstrādes laikā tiek saglabātas.

“Veicot cirsmu gatavošanu, plānotās mežizstrādes vietas tiek rūpīgi vērtētas un atbilstoši marķētas. Marķētie koki pēc cirsmu izstrādes ļauj novērtēt veikto darbu atbilstību plānotajam,” stāsta LVM Vidusdaugavas reģiona plānošanas vadītājs Gatis Ansons.

koku markesana linijas copy

Plānoto cirsmu ārējās robežas tiek marķētas ar horizontālām sarkanām līnijām, lai mežizstrādes darbu veicējs tās viegli pamanītu un, nepārkāpjot cirsmas robežas, nocirstu tikai izstrādei paredzētos kokus.

Ar vienu līniju marķē taisnas cirsmu malas, ar divām līnijām marķē cirsmu malu pagrieziena vietas. Šādi mežizstrādes darbu veicēji zina, ka ir jābūt uzmanīgiem, jo cirsmas mala maina virzienu.

Marķēšanai izmantotā krāsa atbilst darba un vides aizsardzības prasībām un pēc dažiem gadiem dabā sadalās.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI